IVANICS ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló '96. évi LVII. törvény módosítását a gazdasági bizottság egyhangúlag elfogadásra javasolja. Meg kell állapítani, hogy egy nagyon rövid törvényről van szó, hiszen mindössze tíz szakaszból áll, de ez a törvénymódosítás nélkülözhetetlen az integrációs feladataink megoldásában, és a magyar gazdaság zavartalan működéséhez szintén nélkülözhetetlen.
A gazdasági verseny fontosságát, jelentőségét kiemeli, hogy az Európai Unióba való belépésünk előtt teljes intézményi csatlakozást valósít meg. Érzékelhető, hogy az Unió számára is rendkívüli fontossággal bírnak az európai közösségi szerződés 81. cikkének, a versenykorlátozó megállapodások tilalmáról, és 82. cikkének, az erőfölénnyel való visszaélés tilalmáról szóló rendelkezései, valamint a vállalkozások közötti összefonódások ellenőrzéséről szóló EGK-rendelet.
Figyelemre méltó, hogy az elvek egységesítése mellett a végrehajtásban jelentős decentralizáció valósul meg a tagállami versenyhatóságok és a tagállami bíróságok szerepének a növekedésével. Talán ez az első olyan, az Unióval összefüggő törvénymódosításunk, amelyről nyugodtan mondhatjuk, hogy kvázi sötétbe ugrást hajtunk végre, hiszen mások által kialakított intézményekben kell a képviseletünket megoldani.
Érdekeink helyes és gyors felismerése, kezelése egyetlen magyar intézményre, a magyar Gazdasági Versenyhivatalra hárul, jóllehet maga is a versenyszabályozás tanulószakaszában van, és belső, továbbra is önálló törvényalkotásunk is hagy kívánnivalót, a hátteret adó többi gazdasági törvény módosításával együtt.
Az előterjesztő hosszú indoklást adott a módosításhoz, de a mindannyiunk számára új intézmények és társhatóságok bemutatása sajnos elmaradt. Szívesen látnánk, ha nem is hatástanulmányt, de legalább a működési logikát bemutató segédletet – sajnos, az alaprendeletek magyarul történő közreadásában is késésben vagyunk. Remélem, legalább a törvényjavaslat elfogadása után több segítséget kapunk a megismeréshez, és nem kerülünk abba a csapdába, hogy amit nem ismerünk, az nincs, de szeretni semmiképpen nem szeretjük.
Dialógust és kölcsönösséget kell teremteni a magyar vállalkozói szféra és a kibővülő, változó versenyszabályozás között. Kérem a törvényjavaslat támogatását. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem