RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Teljes szövegű keresés

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Hogy az emelt szintű érettségi milyen követelményeket fog megfogalmazni, azt hiszem, nem a törvényen múlik, hanem a mindenkori illetékeseken, akik azokat a követelményeket meghatározzák. Én ezzel semmiképpen nem érvelnék.
Viszont hadd hívjam fel arra a figyelmet, amit már többször elmondtunk az általános vitában is. Az a probléma, hogy az emelt szintű érettségi kapcsán többé-kevésbé világosan meg van határozva, ki van mondva, hogy milyen eljárás során próbálják azt elérni, hogy az emelt szintű érettségi azonos értékű legyen az országban mindenütt. Pontosan ez a garancia hiányzik a középszintű érettségik esetén. Amennyiben középszintű érettségi alapján döntünk arról, hogy ki vehet részt majd államilag finanszírozott képzésben, és ki az, akinek csak a saját maga által finanszírozott költségtérítéses képzésben jut hely, akkor pontosan szembetaláljuk magunkat azzal a problémával, amit egyébként az általános vitában kormánypárti képviselőtársaink is elismertek, elfogadtak.
(19.50)
Tehát pontosan az a gond, hogy az emelt szintű érettségi egységes színvonala többé-kevésbé meg van határozva, meg van fogalmazva, hogy hogyan próbáljuk ezt elérni. Nyilván tudom, hogy teljesen egységes úgysem lesz az egész országban. A középszintű érettséginél ez hiányzik.
Egy gyengébb színvonalú iskolában könnyebb lesz jobb eredményeket elérni az érettségin, és könnyen lehet, hogy ezen fog múlni az, hogy ki lesz, aki államilag finanszírozott képzésben vesz részt, és esetleg az a diák, aki nagyobb tudással rendelkezik, többet tanult, viszont szigorúbb iskolába járt, az pedig pont kiesik ebből a képzésből.
Ez a problémánk, ezt próbáltuk mondani az általános vitában is, ezt próbáljuk elmondani itt a mostani részletes vitában is, és erről szól Pósán képviselőtársam javaslata is.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem