DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ha előírjuk, hogy csak emelt szintű érettségivel lehet bejutni a felsőoktatási intézménybe, akkor ugyan mi alapján fogjuk eldönteni, hogy államilag finanszírozott, vagy nem államilag finanszírozott? Nyilván aszerint, hogy ennek az emelt szintű érettségi vizsgának milyen az eredménye. Az adott intézmény meghatározza azt, hogy milyen emelt szintű érettségi vizsgaeredménnyel veszi fel államilag finanszírozott képzésre, és milyen emelt szintű érettségi vizsgaeredménnyel veszi fel költségtérítéses képzésre az adott hallgatót.
Abban a rendszerben, ami ebből a felsőoktatási törvényből kiviláglik, ebben az esetben nemcsak ezt határozza meg a felsőoktatási intézmény, hanem azt is, hogy milyen emelt szintű vagy milyen középszintű érettségi eredmény esetén veszi fel. Jogában áll az intézménynek nemcsak az érettségi eredményének minimumát megszabni a felvételhez, hanem jogában áll azt is megszabni, hogy az adott tárgyakból milyen érettségit, középszintű vagy emelt szintű érettségi vizsgát ír elő, és azon belül aztán milyen eredményeket ír elő.
Azt gondolom, hogy a kétszintű érettségi és az ezzel kapcsolatos felvételi egészen pontosan a jelenlegi központi írásbeli érettségi felvételi rendszer mintájára van kialakítva, és az égvilágon semmi különbség nincs aközött, hogy csak az emelt szintű esetében engedélyezem a felvételt, vagy rábízom a felsőoktatási intézményre, hogy melyik érettségi típus milyen eredménye esetén engedélyezi a felvételt.
Ez valóban egy filozófiai vita kettőnk között, hogy szabad-e hagyni a felsőoktatási intézményeket sokféleképpen működni, vagy nem szabad. Mi úgy gondoljuk, hogy szabad.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem