DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Szabó képviselő úr szóba hozta a kollégiumokat. Kétségtelen, eltérő díjszabások, eltérő bejutási feltételek vannak a kollégiumokban, sőt még a házirend is eltérő. Van, ahol szabad rezsót használni vagy, ne adj' isten, vasalót, van, ahol meg nem szabad.
Ellenben azért azt mégiscsak el lehet mondani, hogy bizony egy egyetemhez tartozó kollégiumban, még ha több épületről is van szó, azt mondani, hogy más lenne a fegyelmi szabályzat az egyik kollégiumi épületben, mint a másikban, az egyik helyen szabad betörni az ablakot, a másik helyen meg büntetik, azért ilyen nincsen.
Tehát azért a belső rend kereteit szabályozó szmsz-ek bizony mégiscsak a kollégiumok minden épületét nézve, mindegyikre egységesen vonatkoznak. Mindegyikben vannak nevelőtanárok, vannak kollégiumi bizottságok és lehetne sorolni. Azok az intézményesült eljárások, szabályzatok megvannak, amelyek a működés nagy kereteit meghatározzák. Ezen belül van mozgástér, ezt nem vitatom, mint ahogyan egyébként a szakkollégiumi rendszer külön műfaj, ezt sem vitatom, ez is belefér a dologba.
De akkor, amikor azt kellene meghatározni, hogy egy magántőkéből létrejött diákszálló diákszálló-e avagy kollégium, akkor itt mégiscsak azt kell látnunk, a diákszálló az én értelmezésemben arról szól, hogy az illető diákok megfizetik annak a mindenkori költségét, van, mondjuk, portás vagy recepció, kiadják a kulcsokat, azután viszontlátásra. Nem tartozik hozzá a hallgatói önkormányzat, nem tartozik hozzá a nevelőtanár, és lehetne szépen sorolni. Ezeket a törvény szintjén mégiscsak helyre kellene rakni, hogy akkor mit értünk ez alatt, diákszállót, amikor a törvény szövegét olvassuk vagy kollégiumot. Nem derül ki a szövegből, és ez az, ami komoly problémákat okoz.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem