DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Ha a mostani rendszerben durván azt mondjuk, 50-50 százalék a hozott pontok és a felvételin szerezhető pontok száma, akkor a törvénymódosítás következtében meg az lesz, hogy 100 százalék a középiskolai pont, ilyen egyszerű a képlet, el lehet dönteni, melyik jobb vagy melyik rosszabb. Ezen azért el lehet meditálni. Én továbbra is azt gondolom, ha a mostani közös írásbeli érettségi analógiájára képzeljük el a rendszert, akkor az működőképessé tehető.
Ellenben van egy kérdés, amelyre továbbra sincs megnyugtató válasz. Mi történik azokkal - és erre nem kaptunk választ a kormány részéről sem -, akik korábban érettségiztek, akik nem most, az új törvényi szabályozás előírásait figyelembe véve tudnak dönteni, hanem akik két éve, öt éve, tíz éve, húsz éve, ne adj' isten, még korábban érettségiztek, hiszen a másik fontos oktatáspolitikai elv, amit úton-útfélen hallunk, ez az élethosszig tartó tanulás.
Akkor tessék nekem azt megmondani, ezekkel mi történik akkor, amikor teljesen más követelményrendszerek voltak, sok esetben nem összemérhetőek? Márpedig ha megnézzük az egyetemre, főiskolára jelentkezés statisztikai összetételét, akkor azt látjuk, hogy egy adott évben nagyon sok olyan felvételiző van, akik bizony nem akkor szerezték meg az érettségi bizonyítványukat, hanem korábban, vagy másoddiplomát akarnak szerezni, és lehet tovább sorolni a dolgot.
Mi történik ilyen esetben? Azt fogjuk előírni nekik, hogy ötévente vagy tízévente menjenek el érettségizni, hogy legyen talomban egy érettségi, és elő tudják húzni a zsebükből, amikor azt be kell mutatni? Szóval, itt valahogy nem stimmel a dolog, és ezek a törvény szintjén nincsenek jól összerakva. Egész egyszerűen akkor, amikor olyan statisztikákat mondunk, a példa kedvéért, hogy ezer hallgatóból hogyan választja ki az egyetem, ne csak arra gondoljunk, hogy ez az ezer most, ebben a pillanatban lép ki az iskola kapuján, és viszi magával a jeles bizonyítványát, hanem gondoljunk még arra a plusz másik ezerre, akik évekkel korábban jöttek ki az iskola kapuján. Nem világos ez ügyben, itt valamit értelemszerűen javítani kellene, a módosító javaslataink erre irányulnak.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem