DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Kétségtelen, hogy vannak a felsőoktatásban olyan szakok, ahol tulajdonképpen nincs felvételi, be lehet kerülni az érettségi bizonyítvány jegyében már most is. De ugyanakkor az is kétségtelen - és akkor tegyük hozzá, mert így teljes a kép -, hogy vannak olyan szakok, ahol viszont tízszeres túljelentkezés is van. Ott pedig mégiscsak meg kellene tudni mondani azt, hogy kik tudnak oda bekerülni.
Legyünk életszerűek, és mondjuk ki - nem a bántás szándékával -, kohómérnöknek már hosszú-hosszú évek óta szinte lasszóval keresik az embereket, ellenben például a közgazdaság-tudományi vagy jogi képzés nagy népszerűségnek örvend. Tessék nekem megmondani akkor azt, hogy hogyan és mint fog történni az, hogy jeles érettségik sokaságával vagy 120 pontossal - nekem mindegy, hogy most hogyan nevezzük - mennek közgázra, jogra, és ott az egyetemnek el kell tudni dönteni, hogy az ezer 120 pontosból ki lesz az a száz szerencsés, aki bekerül.
Kérem szépen, itt van a legnagyobb bajunk, mert még egyszer elmondom, ha a való életből indulunk ki, minden iskola - ilyen demográfiai mutatók között meg még inkább igaz - abban lesz érdekelt, hogy vonzóvá tegye magát a diákok, vagyis a szülők előtt. Ennek pedig az egyik legkönnyebb módszere, nem azt mondom, hogy ez helyes módszer, de az egyik legkönnyebb módszere az, amikor azt lehet mondani, hogy kérem, ebből az iskolából egyébként száz gyerekből 99 jeles érettségivel megy ki, tuti a bekerülés az egyetemekre - már elnézést, hogy ilyen triviálisan fogalmazok.
Azt hiszem, ezzel nem azt segítjük elő, hogy a színvonalat növeljük, hanem kifejezetten arra fogunk ösztönözni, ha ez a törvény megy keresztül, hogy mindenhol lefelé nyomják a színvonalat. Hol lesz akkor itt tudásalapú társadalom, amiről Magyar Bálint olyan sokat beszélt? Hol lesz itt versenyképes, tudásszempontból versenyképes munkaerő az Európai Unióban? Azt hiszem, hogy ez egyetlenegy dolgot szolgál csak, azt, amit Medgyessy Péter egyszer elmondott: Magyarországnak olcsó munkaerővel kell versenyképesnek lenni az Európai Unióban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) De akkor legalább legyen merszük kimondani, hogy erről szól a dolog!
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem