DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Valóban vitatkoztunk már erről többször, és úgy tűnik, hogy láthatóan az érvek továbbra is süket fülekre találnak. Tudniillik a jelenlegi felvételi rendszerben is van úgynevezett közös írásbeli érettségi. Ezt különbözőképpen pontozzák: pontozzák egyrészt az érettségi elvárásai szerint, másrészt a felvételi elvárásai szerint. Azt gondolom, ha az emelt szintű érettségiben gondolkodunk, és azt egy kicsit ennek analógiájára képzeljük el, akkor a dolog teljes mértékben a helyére is tud kerülni.
Egész egyszerűen csak arról szól, hogy azon tárgyakra is kiterjesztjük mindezt, ahol eddig ez még nincs a gyakorlatban. Tehát nem látom be, hogy miért szűkítené ez le annak a lehetőségét, hogy kevesebben kerüljenek be a felsőoktatásba. Ez szerintem úgy, ahogy van, mellékvágányra vivő gondolkodásmód. Most felvételi van az egyetemekre, főiskolákra, és ettől függetlenül nem lehet azt mondani, hogy kevesen jutnának be. Sőt, örvendetes tény, hogy az elmúlt tízegynéhány évben jelentős mértékben tudott növekedni a hallgatói létszám.
Viszont amennyiben ez mégis csak egy kiszámíthatóbb, ugyanakkor a verseny logikáját a rendszerben tartó elv szerint történne, akkor, azt hiszem, éppen a kormánypártoknak is sokkal könnyebb és kiszámíthatóbb lenne egy költségvetés tervezése, mint ily módon. De lelkük rajta! Én azt állítom, hogy igazságtalan irányokat fog venni a felsőoktatásba való bejutás kérdése, éppen azért, mert nem világos a rendszer, nem világos az, hogy ugyanolyan tanulmányi eredmények sokaságát felmutatók közül hányan tudnak majd részesülni az állami finanszírozás áldásaiban, és hányan kényszerülnek majd arra, hogy a családi kasszát terhelje meg a tanulásuk költsége.
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Azt hiszem, azt meg kellene tudni mondani már most, amikor egy törvénymódosítás terítéken van, hogy mi lesz a válogatás kritériuma. Tettek erre kísérletet a kormány részéről is, kormánypárti képviselőtársaim is. Engem nem sikerült meggyőzni. Bevallom őszintén, amikor én vagyok az egyetemen, nem tudom majd eldönteni, hogy mi alapján kell eldönteni, hogy ki lesz az, aki az állami finanszírozásban részesül.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem