DR. KOZMA JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. KOZMA JÓZSEF
DR. KOZMA JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt gondolom, minden törvénynek, így a felsőoktatási törvénynek és az integrációról szóló törvénynek is kell tudni annyira életszerűnek lenni, hogy ha a felsőoktatási intézményrendszer egészében vagy annak részében valamilyen feszültség keletkezik, akkor tudni kell arra valamilyen választ adni. Az a föltételezés, hogy az integráció általános, mindenre kiterjedő áttekintéséből majd választ lehet kiolvasni például a gyöngyösi problémára is, én azt gondolom, hogy legalábbis hosszabb utánagondolást igényel.
Mindenképpen eljött az ideje egyébként annak, hogy az integráció tapasztalatait tekintsük át, de ne legyenek téves várakozásaink. Magyarországon az integráció hatására nem egy homogén rendszer jött létre. Az integrált intézményeknek legalább négyféle típusát tudjuk mindannyian fölsorolni, mondjuk, a budapesti típusú integráció vagy nem integráció kérdését; a regionális központokban létrejövő, tehát például Debrecen, Pécs, Szeged, bizonyos értelemben Győr, de az már megint egy speciális típus kérdése; olyan integrációkat, ahol egymástól távol fizikai értelemben, tehát földrajzi értelemben is távol levő intézmények, de más értelemben is távol levő intézmények integrációjára került sor, tehát semmiképpen nem egy homogén integrált rendszer jött létre. Ezért ha valamelyik intézménynek, valamelyik kialakult részrendszernek valamilyen problémája van, azt hiszem, nagyon is jól teszi a parlament, ha megnézi külön, és próbál erre a helyzetre valamilyen választ megfogalmazni.
Üdvözlöm tehát én is azt a kezdeményezést, hogy az integráció helyzetét általában tekintsük át, de ne utasítsuk el annak a lehetőségét, hogy ha valamelyik konkrét esetben orvoslást igénylő helyzet állt elő, akkor erre a parlament is lépni tudjon.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem