DR. HARGITAI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az emberi jogi bizottság feladatköréből adódóan tárgyalta a most előttünk lévő törvénymódosítást, és a bizottsági ülésen megállapítottuk, hogy egy olyan törvény módosítása van előttünk, ami a rendszerváltáskori törvénykezés termékének tekinthető, de egy olyan törvény, amely kiállta az idők próbáját, egy olyan intézményrendszert vezetett be ez a törvény, ami időtállónak bizonyult. És - ahogy itt az expozéban is elhangzott - a jelenlegi módosítások nem valamilyen fajta korrekciót tesznek az eddigi magyar joggyakorlaton, hanem egyszerűen egy uniós irányelvnek való megfelelést szolgálja ez a törvénymódosítás.
Azt az adatvédelmi rendszert, amit Magyarországon alkalmazunk, az Unió eddig is adekvátnak minősítette a saját rendszerével kapcsolatban, ez nyilvánvalóan a '92-es alaptörvényt dicséri. Azok a változások, amelyeket ez a törvénymódosítás most behoz, és amit az uniós irányelv kényszerít ki, az általános jogalapot nem változtatja meg, tehát ezután is csak törvényi felhatalmazásra vagy az önrendelkezés alapján, a személy önrendelkezése alapján lehetne személyes adatot kezelni, ugyanakkor bevezet néhány különös adatkezelési lehetőséget, az államtitkár úr egyet meg is említett, mondjuk, ami a magánjogi szerződésekkel kapcsolatos.
Fontosnak tartjuk, az emberi jogi bizottság fontosnak tartja az egyén nézőpontjából a tiltakozás jogának bevezetését, meghonosítását ebben az ágazatban, ebben a törvényben, ugyanakkor azt is fontos változtatásnak tartjuk, hogy az adatvédelmi biztos jogosítványai erősödnek, kvázi joghatóságokkal fog kiegészülni az adatvédelmi kvázi… - minél többször mondom, annál rosszabb lesz. Tehát olyan hatásköre lesz az adatvédelmi biztosnak, ami erősíti az ő pozícióját. Az elmúlt esetben az államigazgatás rendszerében felfogásunk szerint sajnálatos mozgások történtek. Mi azt gondoljuk, hogy ezek a jogosítványok, amelyek majd az adatvédelmi biztosnak rendelkezésre állnak, tovább fogják erősíteni az ő pozícióit.
Az adatvédelmi biztos az ezt követő időszakban a jogellenes adatkezeléseket majd zárolni tudja; bár a biztos úr megjegyezte az emberi jogi bizottság ülésén - és valószínűleg igaza is lesz -, hogy olyan alapvető változásokra ő nem számít, mert eddig is az volt a gyakorlat, hogy ha megszólalt bármilyen tárgykörben, ami az ő hatáskörébe tartozik, azt az állami intézmények, a közigazgatás általában tolerálta, tehát nem arra épít, és nem arra gondol, hogy a megerősödő hatósági jogosítványai miatt lesz sikeresebb ez a terület, mert eddig is, azt lehet mondani, akaratának megfelelően működött az egész.
Ami szintén szóba került a bizottság ülésén, és ezt fontos itt megemlíteni: azzal, hogy több lesz az adatvédelmi biztos hatásköre vagy erősebb lesz a hatásköre, nyilvánvalóan arra gondol, és mi ezzel egyetértünk, hogy több költségvetési forrás is kellene neki ahhoz, hogy ezeket a hatásköröket elláthassa. Tájékoztatott minket arról, hogy kezdetben az eredeti koncepció az lett volna, hogy a kormány felkéri őt, hogy a többletforrásokra való igényét jelölje meg, ez egyelőre elmaradt.
(17.20)
Ő azt mondta, azt reméli, hogy ettől még a többletforrások számára meglesznek. Mi is ezt reméljük, mert hiába hozunk egy törvénymódosítást, hiába adunk az adatvédelmi biztosnak az Unió akaratának megfelelően többletjogosítványokat, ha a költségvetési forrásokat ehhez nem kapja meg, hogy mondjuk, a munkatársi gárdáját úgy tudja az élet új elvárásaihoz igazítani, akkor ez nem fog tudni működni a gyakorlatban.
Az emberi jogi bizottság 14 igen szavazattal egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja az előterjesztést, és kéri az Országgyűlést annak megszavazására.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem