DR. BŐHM ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igazából egy jó színvonalú törvényjavaslat tárgyalásába kezdett a Ház, amely úgy a szakmai, tehát jogi, mint a szorosan vett adatvédelmi elvárásoknak maradéktalanul megfelel. Meg kell mondanom, hogy egy húsz szakaszból álló törvényjavaslat - amely egy több mint tízéves jogszabály módosításával kapcsolatos - megítélésem szerint elsősorban érdemli a szakmai méltatást és nem feltétlenül a húsz szakaszban szabályozott különböző kérdések ismételgetését. Jóllehet nagy élvezettel hallom a törvényjavaslatnak azt az értékelését, amiben valamennyien egyetértünk, én nem szeretnék ehhez csatlakozni, mert nem szeretném ezzel az azonos véleménnyel megterhelni az Országgyűlés jelen lévő tisztelt tagjait.
Igazából, amire fel szeretném hívni a figyelmet - túl azon, ami itt elhangzott, és amit nyilván a továbbiakban is meg fogunk hallgatni -, az, hogy a felkészülési idő egy tekintetben nem tűnik nagyon hosszúnak. A kormány, elsősorban az Igazságügyi Minisztérium figyelmét hívnám fel a dolognak arra az oldalára, amelyről - ha jól értettem - kevesebb szó esett.
Tekintve, hogy egy több mint tízéves jogszabályról van szó, kialakult igazságszolgáltatási és tényleges gyakorlattal, felteszem, hogy az adatkezelők életében, működésében rendkívüli problémákat ezek a módosítások nem fognak okozni.
Ahol a problémát érzem, az éppen az állampolgár, az állampolgár felkészítése két irányból; elsősorban abból, hogy milyen jogokat élvez, milyen jogait kell megkövetelnie, hogy megvédjék. Ez a fajta tájékoztatás egészen más, mint az adatkezelő profi szervek felkészülése a törvénymódosítás által megkívánt mégoly fontos eljárási elemek betartására. De az állampolgárnak tudnia kell, hogy az ő jogai, adatainak a kezelése milyen módon korlátozhatók, illetve hogy jogellenes eljáráson mit kell érteni, milyen adatok kezelhetők, milyenek nem, hogy ez a tiltakozási jog egy nagyon erős jog, ugyanakkor emellett rendelkezésre áll az eddig igénybe vehető bírósági út változatlanul, hogy ő milyen jogainak a védelme érdekében fordulhat ahhoz az adatvédelmi biztoshoz, akinek valóban nagyon lényeges jogkörbővítése történik meg ebben a módosításban.
Nem hiszem, bár ezen nyilván gondolkodni fogunk, hogy a törvényjavaslatot kellene módosítani a tekintetben, hogy az állampolgárok előtt még inkább ismert legyen, hogy milyen jogokkal rendelkezik, mert ez maradéktalanul megfelel az elvárásoknak. De ahhoz, hogy az állampolgároknak ez az egy év kellő tájékoztatást nyújtson, hogy jó értelemben vett igazi polgárként tudják a saját adataik védelmét megkövetelni és ezt a védelmet érvényesíteni, ahhoz megfelelő felkészülésre szükség van, és ebben kormányzati segítségre is - úgy gondolom - szükség van.
Természetszerűen a törvényjavaslatot úgy az általános vitára való alkalmasságát illetően, mint érdemben az SZDSZ-frakció támogatja. Ez idő szerint nem látom szükségét annak sem, hogy módosító javaslatokat helyezzek kilátásba.
Ez az EU megkívánta irányelvnek és az EU-ban kialakult gyakorlatnak megfelel, és végül egy alaposan kidolgozott, jó törvénynek a részbeni módosítása történik meg. Még egyszer mondom, hogy ennek a támogatása az SZDSZ-frakció részéről természetszerűleg adott.
Köszönöm. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem