DR. HORVÁTH JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk levő törvényjavaslat a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról alkalmat ad nekünk arra, hogy a témát általánosan tekintsük meg - nem mondanám, hogy tekintsük át, de tekintsünk rá -, valamint arra, hogy néhány kiválasztott termék fejlesztésének a dolgát mérlegeljük. A növényfajták nemesítésének témájához kívánok hozzászólni, és azt jelentem a Háznak, hogy módosítót terjesztettem be, alaposan megbeszélve a Fidesz-Magyar Polgári Párt néhány képviselőjével és szakértőjével, úgyhogy, ha szabad így mondanom, összegyűjtött bölcsességet osztok meg ezekben a módosítókban.
Itt arról van szó meglátásom szerint, hogy a nemesítéseknek feladata az anyagok, az alanyok fejlesztése, és ez lehetséges; felkészült kísérletezők és törekvő, szakavatott emberek léteznek, és jó eredményeket értek el. Ezért javasolom, hogy a kormány gondoskodjon róla, és a törvény ezt mondja ki, hogy gondosan mérlegelve az ország természeti adottságait - nevezetesen talaj, éghajlat, évszakok, csapadékeloszlás -, jelöltessenek meg azok a növényfajták, amelyek az egyes tájegységek gazdasági gyarapodását, ezáltal népességeltartó képességét és életszínvonalának emelését tudják szolgálni. Legyen feladata a kormánynak, elsődleges hatáskörrel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, hogy az itt megjelölt feladatok megvalósulásának érdekében intézkedéseket foganatosítson. Javasolom, hogy legyen a jelen törvénymódosításnak egyik kiemelt szándéka a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok előállítását ösztönözni, e célból a vonatkozó eszköztárat erősíteni. Mindez úgy végeztessék, hogy a formálódó tapasztalatok mielőbb tanulságot nyújthassanak a nemesített növényfajták forgalomba hozatalára.
A szőlőkultúra gazdasági potenciáljában kiemelkedő e gyümölcsnek aszalt formában, mazsolaként történő értékesítése. Erre Magyarországon kitűnő lehetőségek vannak, mégis majdnem semmi sem történik. Engedtessék meg, hogy megemlítsem, bár a feladat megoldható, mégis az akadálya annak, hogy haladás nincsen, nyilván a megöröklött szkeptikus szemlélet. Ezen túljutni lehetséges, ha rádöbbenünk néhány tényezőre. Például: jelenleg Magyarországon egy élelmiszerboltban a gyümölcspolcon található mazsola, ízlésesen csomagolva Mátészalkán pakolják bele a Kaliforniából importált mazsolát. Egy másik csomag tartalmát Iránból hozták be. A jelenség is mutatja - egyébként más gyümölcsformákban is található ilyen, így vagyunk -, hogy a mezőgazdaság, a világfejlesztés, a fogyasztóvédelem területein csakúgy, mint ezek gazdaságpolitikákkal való egymásra utalásának tekintetében a halasztgatás kára jelentős, de csökkenthető.
A kormányzati feladatok között jelölném meg, hogy azok térjenek ki a tudományos, intézményes és társadalmi szempontok mellett a mazsola és egyéb fejlesztett gyümölcstermékek piaci értékesítésének lehetőségeire az Európai Unión belül, de ugyancsak a világpiacon.
(19.10)
A világpiac e témákra, ezekre a termékekre talán még fogékonyabb is, mint szorosan véve az Unió.
A hazai termelés mielőbbi elkezdése érdekében - időnyerés szándékával - jó, ha ehhez hamarosan hozzákezdünk, hiszen hosszú éveket vesztettünk el.
Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem