STIPKOVITS PÁL

Teljes szövegű keresés

STIPKOVITS PÁL
STIPKOVITS PÁL (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Megvallom őszintén, hogy nagyon nagy várakozással készültem erre a vitanapra, arra gondolván, hogy a parlamenti patkóban velem szemben ülő és általam nagyra becsült kollégáimmal - akik több kormányzati cikluson keresztül kísérhették figyelemmel az önkormányzatiság kialakulását, fejlődését - korrektül tudjuk megvitatni az önkormányzatok problémáit, azok kialakulásának gyökereit és az önkormányzati finanszírozás funkciózavarait. Erről nem lehet úgy beszélni, mintha most kezdődtek volna ezek a problémák. Többen felhívták a figyelmet, hogy ne kergessek hiú ábrándokat, a politikai vitanapot általában nem ezért szokták kezdeményezni ellenzéki padsorokból. Arra azonban mégsem gondoltam, hogy az eddig elhangzott néhány megnyilvánulásnál ennyire elrugaszkodjanak egyesek a valóságtól.
Én egy 31 ezres város - amely térségi feladatokat is lát el, és be kell vallani, talán az országos átlagnál egy kicsit jobb helyzetben van - működésén keresztül próbálom egy kicsit árnyaltabbá tenni a képet, és reálisabban rávilágítani azokra a gondokra, problémákra, amelyek szorítják most az önkormányzatokat, de arra is szeretnék utalni, hogy ezeknek mi az eredője. Itt több képviselőtársam elmondta, hogy igazából az önkormányzatok nem voltak az eddigi kormányzatok kegyeltjei különböző okok miatt, és a Fidesz vezérszónokának, Bóka István kollégámnak az értékítéletével szeretnék vitatkozni. Mi nem így éltük meg a Fidesz-kormányzás időszakát, ahogyan ő ezt elmondta; és nem szeretnék minden részletre kitérni, mert a vitában felsorolták a személyi jövedelemadó visszaosztásának a csökkenését, a különböző, költségvetési törvényben megfogalmazott restrikciós elemeket. De az a gyakorlat sem változott a Fidesz-korszakban, hogy a központi feladatok leosztásához általában nem biztosítottak kellő forrást.
Sorolhatnám ezeket, de egy dolgot, ami nagyon foglalkoztatja a közvéleményt is: az okmányirodák kialakítása, megfelelő működtetése az önkormányzatoknak, legalábbis a mosonmagyaróvárinak sok tíz millió forintos többletkiegészítést jelentett, többletforrást kellett oda biztosítani. De a térségi feladatok finanszírozásánál is, ha azt megfelelő színvonalon akartuk elvégezni, önkormányzati forrásokat kellett biztosítani. A folyamat eredményeképpen, amely egy hosszabb folyamat, 2002 elejére, tehát a ciklus végére bekövetkezett Mosonmagyaróvárott az, ami nagyon sok önkormányzat esetében bekövetkezett, hogy a város működtetésére, oktatási intézményeink működtetésére, a vállalt és kötelező feladatok ellátására az önkormányzatnak a saját forrásai jelentős részét át kellett csoportosítani. Mosonmagyaróvárott 1,3 milliárd forintot kellett hozzárakni, gyakorlatilag a teljes adóbevételünket, és nem maradt más lehetőség ahhoz, hogy fejleszteni is tudjunk, értékesíteni kellett ingatlanokat, illetve hitelhez is kellett folyamodni. De ez a folyamat nem most alakult ki, kedves képviselőtársaim. Ezt az örökséget kapta a Medgyessy-kormány. Legyünk reálisak! (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Dr. Kovács Zoltán: 320 milliárdot kaptatok.)
És mit ígért ebben az időszakban ehhez a Medgyessy-kormány? Gyakran élnek ezzel a képviselőtársaim, hogy azt ígérte a Medgyessy-kormány, hogy több pénzt kapnak az önkormányzatok, és az önkormányzatiság működéséhez szükséges feltételek javulni fognak. Ne mondják azt, képviselőtársaim, hogy nem kaptak több pénzt az önkormányzatok! (Zaj, felzúdulás, közbekiáltások a Fidesz soraiban.) Miért mondják azt? Miért mondják azt? Hadd mondjam el, példákkal szeretném alátámasztani azt, hogy Mosonmagyaróvár vonatkozásában az előző ciklusban négy év alatt összesen 603 millió forint többletforrást kaptunk központi költségvetési forrásokból. 2003-ban egy év alatt több mint 933 millió forintot kaptunk, uraim. Hát miért mondják azt?
És úgy csinálnak a képviselőtársaim, mintha a személyi jövedelemadó helyben maradó része vagy a gépkocsiadó százszázalékos részét nem ez a kormányzat biztosította volna. Honnan jött az a pénz? Azt a költségvetési törvény biztosította. Hogy ehhez hozzá kellett nyúlni ahhoz, hogy ki lehessen finanszírozni a pedagógusbéreket, kérem szépen, a valóságos helyzettel szembesíteni kell, és úgy kell ezt megítélni.
Mosonmagyaróvár vonatkozásában ezek a többletbevételek még további 300 millió forintot jelentenek, és csak 100 millió forintot kellett a bérek kiegészítésére fordítani. Nem mondom azt, hogy jobb lett volna az egészet más célokra fordítani, de a valósággal is szembesíteni kell a lehetőségeket.
Még egy dologra szeretnék utalni röviden. Arról beszélnek, hogy nem lettek kifinanszírozva a bérek, ezért kellett az iskolákat bezárni.
(11.30)
Ez így nem igaz! Mosonmagyaróvárott az oktatási ágazat 850 millió forintos kiegészítést igényel, ez 31 százalékos arány az oktatási ágazat finanszírozásából.
Rengeteg kritikát kaptam az ellenzéki képviselőktől az elmúlt ciklusban, hogy miért nem csináljuk meg a racionalizálást, miért nem tesszük meg ezeket a lépéseket. Most meg akarjuk tenni ezeket a lépéseket, nem azért, mert a bérkiegészítés miatt nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok, most meg aláírásokat gyűjtenek, hogy ezeket ne tegyük meg, hogy ezt nem lehet megtenni, mert érdeksérelem ér egyeseket. Ezt érdeksérelem nélkül nem lehet elvégezni. Tudom, hogy Zalaegerszegen ellenkező oldalról mondják ugyanezeket a kritikai észrevételeket - nem értek velük egyet.
Az oktatási ágazat olyan, mint a gáz, az kitölti a teret, és nem lehet ezt finanszírozni. Nézzünk egymás szemébe, kedves képviselőtársaim, és mondjuk azt, hogy ez így nem mehet tovább! Ezt a rendszert nem lehet így finanszírozni, elodázhatatlan az önkormányzati rendszer reformja.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem