GY. NÉMETH ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

GY. NÉMETH ERZSÉBET
GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. 1998 és 2002 között címzett támogatásban a Fővárosi Önkormányzat egyáltalán nem részesült, egyetlenegy alkalommal kaptunk címzett támogatást (Dr. Kontrát Károly: Nem igaz!), akkor, amikor az akkori kormány, illetve a fideszes képviselőtársaim nem tudták, hogy a Vámosmikolán található szociális otthon a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik (Dr. Kontrát Károly: Nem igaz!); lehet, hogy az akkor, a döntés után hivatalba lépett Mikola miniszter úr neve segítette ennek a címzett támogatásnak az elnyerését. (Dr. Kontrát Károly: Gyenge poén volt!) Nem tudom, hogyan számolt a Fidesz vezérszónoka. Lehetséges, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz beszámolta 1998 és 2002 között még az előző kormány, a Horn-kormány által biztosított címzett támogatásokat. A Fővárosi Önkormányzat ezen az egy vámosmikolai támogatáson kívül nem részesült több pénzben.
Nagyon sokat beszéltünk tegnap itt a Házban a 4-es metró kapcsán, a tegnapi törvényjavaslat tárgyalása során a metróberuházás leállításáról. Én azt gondolom, hogy az a 60 milliárd forint és az az ötévnyi késedelem, amelyet a fővárosnak, de az országnak is okozott az előző kormányzat, példátlan a magyarországi önkormányzatok tekintetében.
Nézzük meg gyorsan még, hogy mi változott meg 2003-tól. Megszűnt a politikai diszkrimináció, a főváros tekintetében mintegy 33 százalékkal több forrást kapott a fővárosi összes önkormányzat, tehát a kerületeket is ebbe beleértem, és teljes mértékben finanszírozza a Medgyessy-kormány a központi béremelések fedezetét, a fővárosban egyetlenegy önkormányzat sem kerül olyan helyzetbe (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szerencsés város!), hogy pályáznia kellene az erre létrehozott bérhiki-alapra. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Nem is tud! - Nem tud!)
Folytatódik a metróépítkezés, tehát én azt hiszem, hogy ebben is egy jelentős előrelépés van, és ebben az évben címzett támogatásban is fog részesülni a főváros, ha minden igaz, akkor még ezen az ülésszakon elfogadják a Bajcsy Kórház és a XX. kerületben a Csili Művelődési Ház támogatását.
2002 végén is egy jelentős támogatásban részesült a főváros.
A tavalyi évi költségvetéskor szanálták a BKV 38 milliárdos adósságát. Úgy gondolom, hogy ez is példaértékű, és sajnos az előző kormányzat ebben az ügyben semmit nem tett és semmit nem lépett.
Mit várunk 2004-től? Abban bízunk, hogy több szabadon felhasználható forrás lesz az önkormányzatok számára, a városi tömegközlekedésre pedig sikerül elérni, hogy tömegközlekedési támogatást kapjanak mindazon városok, amelyek tömegközlekedést tartanak fenn. Én úgy vélem, kedves képviselőtársaim, hogy az az alaphang lenne a követendő példa, amit a szocialisták vezérszónoka, Toller László ennek a vitának megpróbált ma megadni, és arról kellene közösen együtt beszélnünk, hogy hogyan lehet a magyarországi önkormányzati finanszírozási rendszert, a közigazgatási reformot átalakítani, nem pedig vádaskodni és olyan kijelentéseket tenni, amelyeket nagyon könnyű egy Közlönyből megcáfolni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem