FETSER JÁNOS

Teljes szövegű keresés

FETSER JÁNOS
FETSER JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két-három gondolattal szeretnék hozzájárulni a vitához. Egyetértek Gémesi Györggyel, Gödöllő polgármesterével, gyakorlatilag '93 volt az önkormányzatok számára az utolsó békeév, és már '94-ben az önkormányzatoknak hitelt kellett felvenni a bérfejlesztéshez. Gyakorlatilag a közalkalmazotti, köztisztviselői béremelések a következő években nem voltak lefedezve, és ez folyamatosan feszültséget jelent az önkormányzatok számára. Ez gyakorlatilag egy feladat- és finanszírozási reformmal oldható meg, és azt gondolom, hogy erről kellene beszélni, mert a rendszerben folyamatos feszültség jelentkezik.
De amiért szót kértem, két-három tényszerű dolog. Domokos képviselő úr, aki megyei közgyűlési elnökként nagyon sokat lobbizott Békés megyéért, és valóban jelentős fejlesztések történtek a fürdőfejlesztés területén, azt mondta, hogy a Széchenyi-terv leállt. Az elmúlt évben a Medgyessy-kormány két alkalommal hirdetett pályázati eredményt a Széchenyi-terv keretében.
(11.00)
Pillanatnyilag is 12 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázatokra, folyamatos a bérlakásépítés, a panelprogram és az idősek háza… - hiszen pillanatnyilag Orosháza esetében is 76 lakás építése folyik, ami, azt gondolom, egy nagyon helyes folyamat. Tehát nem állt le, ez tényszerűen nem igaz. Viszont az előző négy évben is voltak olyan fejlesztések, amelyek politikai okokból álltak le: elkerülő utak építése. Tudok rá példát mondani, amit '94-98 között több mint 3 milliárd forintért megépített az akkori kormányzat, és elsősorban politikai okok miatt leállították ezeknek az építkezéseknek a folytatását. Én azt gondolom, a jelenlegi helyzetből úgy lehet kilábalni, ha sokkal nagyobb konszenzussal, sokkal nagyobb szakmaisággal hozzuk meg azokat a döntéseket, amelyek az önkormányzatok helyzetén javítanak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem