TÓTH GYULA

Teljes szövegű keresés

TÓTH GYULA
TÓTH GYULA, az önkormányzati bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Országgyűlési Biztos Urak! Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága május 7-ei ülésén vitatta meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2002. évi tevékenységéről szóló J/2526. számú beszámoló általános vitára való alkalmasságát.
Az önkormányzati bizottság, amikor a jelentést értékelte, figyelembe vette, hogy a törvény szerint az országgyűlési biztoshoz bárki fordulhat, ha valamely hatósági eljárás, határozat vagy hatósági intézkedés elmulasztása során sérelem érte, és a közigazgatási jogorvoslati lehetőséget már kimerítette, illetve azt, hogy az országgyűlési biztos a hozzá benyújtott beadványt köteles megvizsgálni.
Közigazgatási gyakorlatunk során tapasztalhatjuk, hogy mennyi valós vagy vélt sérelem éri a közigazgatási intézkedések során az állampolgárokat, amelyek jó része az országgyűlési biztosnál, biztosoknál csapódik le. Egyöntetű volt a bizottság véleménye abban, hogy rendkívül szerteágazó panaszokat vizsgált ki a hivatal, és hozott megnyugtató határozatokat az ügyekben. A jelentésben leírt példák sokasága igazolja, hogy az érintett állampolgárok az ombudsman ajánlását, kezdeményezését elfogadták.
Az önkormányzati bizottság úgy látja, hogy az országgyűlési biztos intézménye egyrészt biztosítja az állampolgárok törvény szerinti jogvédelmét, másrészt a parlamenti ellenőrzés szerveként biztosíték arra, hogy egy demokratikus jogállamtól elvárható módon jussanak érvényre az állampolgárok jogai.
Az állampolgári jogok biztosa és általános helyettese, valamint a hivatal munkatársai rendkívül magas szinten tesznek eleget ezeknek a kívánalmaknak. A panaszok kivizsgálása, orvoslása vagy éppen elutasítása mellett nagy jelentőségű a hivatal jogalkotással összefüggő tevékenysége. A különböző szintű jogszabályok megalkotására, módosítására tett javaslatok, valamint a hivatal törvényi kötelezettségein túl az előkészítés alatt álló jogszabályok normaszövegének felkérésre történő véleményezése egyaránt segíti az Országgyűlés munkáját, és természetesen erősíti a jogbiztonságot.
Ennek egyik példája a menekültügyek, idegenrendészeti ügyek, állampolgársági ügyek kezelése. Az itteni panaszok a hatóság késedelmes döntésével, az eljárási határidők túllépésével, magának az eljárásnak az elhúzódásával állnak összefüggésben. Nem ritka, mint ahogyan ez az előzőekben már itt elhangzott, hogy az ügyintézési határidőt akár tízszeresen is túllépik a hatóságok.
(15.50)
Éppen azért jelent problémát ez, mert pont olyan embercsoportról van szó, akik a magyar közigazgatási viszonyokban kevésbé járatosak, akik inkább rászorultak arra, hogy velük szemben a közigazgatás egy állampolgárbarát magatartást tanúsítson, és igazából - ez itt megvallható - az ügyek összetettsége és bonyolultsága sem indokolja, hogy a 30 napos határidők helyett akár egy év alatt fejeződjenek be az ügyek. Ezt mindenképpen meg kell változtatni, és éppen az államigazgatási eljárási törvény újrakodifikálása szolgál eséllyel arra, hogy ilyen nagyfokú határidő-túllépések ne fordulhassanak elő.
Mivel az Országgyűlési Biztosok Hivatala kiegyensúlyozottan, konszolidáltan működik, a jogbiztonság, a jogállamiság követelményéből levezethető jogbiztonság elve és az alapjogok védelme ezen a téren zökkenőmentesen érvényesül, az önkormányzati bizottság a beszámolót egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem