PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Január 22-én, a magyar kultúra napján nagy meglepetés érte több kőbányai iskola pedagógusait és tanulóit. A kőbányai önkormányzat az ünnep alkalmából bejelentette ugyanis - ezúttal is megmutatva a Szocialista Párt teljes érzéketlenségét a magyar kultúra ügye iránt -, hogy szeptembertől négy általános iskolát be fog zárni a kerületben. Ráadásul a határozat a törvényben előírt kötelező egyeztetések nélkül született, ami szintén minősíti a testületet.
Az önkormányzati választások idején a X. kerületi szocialisták - tekintet nélkül mindenféle törvényi tiltásra - nemegyszer éppen azok mellett az iskolák mellett tartották a kampányrendezvényeiket, amelyeket most be akarnak zárni. Minden gyerek MSZP-s léggömbbel tért haza az iskolából, és egyáltalán nem beszéltek nekik arról, hogy mi vár rájuk, ha a szocialista vagy a szabad demokrata jelöltekre szavaznak a szüleik és a nagyszüleik.
Utoljára az előző szocialista kormányzat idején volt divatban a tömeges iskolabezárás. Akkor még Bokros-csomag néven futott, ma ugyanez zajlik Budapest több kerületében és más városokban, csak a rendkívül káros jelenségeket nem fémjelzik az éppen hivatalban lévő pénzügyminiszter nevével.
A Medgyessy-kormány megalakulása óta mást mond és mást tesz. Beszél a tanulás fontosságáról, a stresszmentes iskoláról és a tudásalapú társadalomról szónokol. És közben mit tesz? Drasztikusan csökkenti az önkormányzatok működési költségeit, ezzel kikényszeríti az iskolabezárásokat és a pedagógusok tömeges elbocsátását. Természetesen ez sem menti fel a kőbányai önkormányzat kormánypárti tagjait, akik egyáltalán nem mondhatják, hogy országos átlagban a legszegényebb önkormányzatok közé tartoznának. Semmivel sem indokolható tehát, hogy jól működő, nemrég felújított - sőt, a gyermeklétszám ugrásszerű helyi növekedése miatt bővített - iskolákat zárjanak be.
A Kertvárosi Általános Iskola például már hetven éve működik, a gazdasági világválság idején épült, túlélte a második világháborút, majd a Bokros-csomagot. 1991-hez képest 30 százalékkal nőtt a kihasználtsága, ezzel második a kerületi statisztikában. Az intézményt szívesen látogatják a szomszédos XVII. kerületi tanulók is. A felkínált Keresztury Dezső Általános Iskola visszalépés lenne valamennyi tanuló, szülő és pedagógus számára, bőven kimerítené a közoktatási törvényben meghatározott aránytalan teher fogalmát, amelynek megvalósulása esetén a törvény kimondottan tiltja az ilyen, mindenki számára hátrányos megoldást; és akkor még nem is említettük a kiszemelt iskolától körülbelül száz méter távolságban lévő gyógyszergyár egészségkárosító hatását. A veszélyes anyagok több ezer tonnáival dolgozó gyár ipari övezetében semmiképpen sem ajánlatos iskolát fenntartani, pláne bővíteni.
Tisztelt Ház! Olvashattuk, hogy a kormány a kommunikációját a jövőben a "gyermek" szóra fogja építeni. Ezzel próbálja újra megtéveszteni a választókat, akik még hisznek abban, hogy a kimondott szó és a cselekedet között összefüggés van. A tervezett iskolabezárások is sokak szemét felnyitják majd, hiszen hol van itt a gyerekek érdeke. Ki törődik azzal, hová kerülnek a kis elsősök, akik mostanra rázódtak bele a tanulásba, mostanra szerették meg tanító nénijüket? Talán az ő érdekük, hogy a továbbiakban zsúfolt osztályokban, idegen környezetben tanulhassanak? Miért kényszerítik rá a kicsiket és nagyobb társaikat arra, hogy reggel az ismert fővárosi dugókban várakozzanak és lakhelyüktől távolra bumlizzanak? Kinek az érdeke mindez?
A bezárt iskolaépület jól értékesíthető ingatlan. Talán az ingatlanok értékesítéséből származó pénzt akarják felélni a szocialista és SZDSZ-es képviselők? Esetleg már a vevő is megvan, csak zavaró tényező az épületek lakottsága? Mi készül itt? Történetesen Kőbányán szocialista a polgármester is, szocialista többségű az önkormányzat, szocialista a kerületi országgyűlési képviselő is. Ez talán azt jelenti, hogy a szocialista és SZDSZ-es többségű fővárosi önkormányzat és a kormány támogatásával szabad a vásár, szabad a választók érdekeivel ellentétesen dönteni?
A pedagógusok és a szülők elszántak, és megpróbálják megvédeni érdekeiket. A választott képviselők viszont nem tesznek semmit, sőt a választóik ellen döntenek. A "több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak" szlogenből a több pénz csak a szocialista és szabad demokrata önkormányzati képviselőkre vonatkozik?
Több száz gyermek, szülő és pedagógus nevében várom a kormány megnyugtató válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem