VADAI ÁGNES

Teljes szövegű keresés

VADAI ÁGNES
VADAI ÁGNES (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A sajtóból értesültem arról, hogy Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselője a Pénzügyminisztériumban összegyűjtött, ott különböző formákban tárolt olyan személyes adatokat, amelyek nagy valószínűséggel Jász-Nagykun-Szolnok megye 8-as számú választókerületében élő állampolgárokhoz tartoznak. Értesüléseim szerint ezek a listák tartalmaznak nevet, címet és egyéb olyan adatokat, amelyek alapján egyértelműen lehet azonosítani a választókerületben élőket.
Ezek az adatok feltehetően olyan személyeké, akik a választási kampány idején ajánlószelvényeiket adták le az akkor még képviselőjelölt, volt pénzügyminiszter Varga Mihályra. A Magyar Köztársaságnak igen szigorú törvényei vannak arra nézve, hogy kik, mikor, milyen céllal és milyen feltételekkel gyűjthetnek és tárolhatnak adatokat az állampolgárokról.
Mint a térségből származó és a választókerület ügyeit kiemelkedően fontosnak tartó országgyűlési képviselő (Balla György: És súlyos vereséget szenvedő.), kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a Magyar Köztársaság területén mindenkit, politikai hovatartozásától függetlenül, és függetlenül attól, hogy az áprilisi választások idején kire adta le az ajánlószelvényét, megillet az a jog, hogy megkérdezése és hozzájárulása nélkül róla, politikai szimpátiájáról adatokat senki, se országgyűlési képviselő, se országgyűlési képviselőjelölt és legfőképpen egy minisztérium ne tároljon.
A Pénzügyminisztérium a Magyar Köztársaság minisztériuma, nem pedig kampányközpont. Egyébként megjegyzem, hogy az adatok ilyen jellegű tárolása újabb listák elkészítését teheti lehetővé, éppen a rivális párt szimpatizánsaira vonatkozóan. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Mindezek alapján kérdezem a tisztelt államtitkár urat, milyen jogszabály jogosította fel a Pénzügyminisztériumot és a volt pénzügyminisztert, hogy ilyen adatokat gyűjtsön és tároljon a választókerület állampolgárairól. Milyen következményei vannak annak, ha ez az adatgyűjtés törvénytelenül történt, és végül milyen törvényes eszközök állnak rendelkezésre, hogy a jövőben ilyen adatgyűjtés ne történjen?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem