CSERESNYÉS PÉTER

Teljes szövegű keresés

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A miniszterelnök úr nemrégiben kis- és közepes vállalkozások vezetőivel találkozott, ahol többek között megígérte, hogy kiemelt figyelmet fordít ezen vállalkozások versenyképességének javítására. A napokban vállalkozók kerestek fel, mert egy intézkedés kapcsán ők nem érzékelték az erre irányuló kormányzati szándékot.
A jelenlegi jogszabályok alapján a 2002. december 31-e utáni termékértékesítéskor az áfa és a fogyasztási adó mértékének megállapításához a kereskedelmi vámtarifa 2002. július 31-ei állapotát kell alkalmazni. E besorolás alapján az 5-6 személy szállítására is kialakított, 2002. évben vagy előtte vásárolt ilyen gépjárművek személygépkocsinak minősülnek 2003. január 1-jétől, annak ellenére, hogy tehergépjármű szerepel a forgalmi engedélyükben. Idén január 1-jétől az ezekben a gépjárművekben felhasznált gázolaj áfája nem igényelhető vissza, mivel a rendelkezés szerint személyautónak minősülnek. Jövő évtől az elfogadott törvények alapján az e furgonok üzemeltetéséhez és fenntartásához kapcsolódó kiadások után sem igényelhető vissza az áfa.
Államtitkár Úr! Egyetért-e azon szakemberek véleményével, akik azt mondják, hogy alkotmányossági aggályokat vet fel, hogy mindazon adóalanyok, akik az említett 5-6 személyes gépjárműveket használják, a jelenleg érvényes adótörvények értelmében nemcsak a 2003. január 1-je után forgalomba helyezett gépjárműcsoport esetén fizetik meg idén január 1-jétől a gázolaj, jövő év január 1-jétől pedig a fenntartási költség áfáját, hanem az azt megelőzően forgalomba helyezett autók esetében is? Mivel indokolható, hogy a jogszabály azokra az adóalanyokra is vonatkozik, akik az említett furgonokat 2003. január 1-je előtt helyezték forgalomba annak tudatában, hogy e két tétel áfáját visszaigényelhetik? Jogszerű-e és etikus-e az, hogy az évekkel ezelőtt több ezer kisvállalkozás által más feltételekkel vásárolt gépjárművek tulajdonosait önhibájukon kívüli okok miatt egy jogszabályváltozással hátrányos helyzetbe hozzák?
Várom a válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem