PÁSZTOHY ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Valóban egy új kerettörvény áll előttünk vagy azzal foglalkozunk, tehát hangsúlyozom, hogy kerettörvény, és nem lehet túl részletesen szabályozni mindent, amit esetleg szeretnénk is.
Két dolgot megemlítenék. A garantált árat én nem dicsérném annyira, hiszen a garantált ár – amint Glattfelder képviselőtársam is jelezte – a költségek 70 százalékára vonatkozik, azt garantálja, és ez az ár centrumát a kereskedők vonatkozásában lefelé orientálja, nem pedig fölfelé. Magyarán: lefelé húzza a piacon elérhető árat azáltal, hogy a garantált ár is csak 70 százalékát teszi ki a költségeknek.
A méltányos jövedelem elérése nagyon nehezen megfogható, mert egy mezőgazdasági termelésben a méltányos jövedelem nemcsak az agrárpiaci rendtartás kérdése, hanem az egyéb támogatás és a verseny feltétele is. Tehát ha van egy jó támogatási rendszer, van egy adópolitika, egy jó agrárpiaci rendtartás és egy elfogadható versenyhelyzet, akkor ez a három-négy mozzanat, ennek a három-négy területnek az együttes hatása adhatja azt, hogy méltányos jövedelme lehet a gazdálkodónak. Vagy a kormány esetleg más módon is tudja orientálni, például ezzel a rendelkezéssel, hogy a termelői csoportokat támogatjuk azért, hogy hatékonyabban tudják kihasználni az eszközöket. Ha összefog több ezer hektárnyi termelő, akkor nagyobb az alkupozíciója a termelés folyamán, és, mondjuk, 150-200 ezer tonna étkezési búzát jobb áron el lehet adni, mint kevesebbet.
Ami az intervenciós árat illeti, az valóban egy meghatározó a méltányos jövedelem elérésében. Nagyon jó volt erre az elmúlt évi példa, hogy az étkezési búzánál 23 ezer és azt hiszem, 30 ezer forint között volt az intervenciós sáv, és eleve maga a tény, hogy 23 ezer forintot bejelentett a kormány, már kedvező hatást gyakorolt a piacra, és fölfelé húzta az árát. Tehát nyilván nem csodát kell várni ettől a törvénytől sem, hiszen kerettörvény. Tartalmában lehet pontosítani, és összességében, összefüggéseiben a többi piaci, illetve kormányzati intézkedéssel lehet a méltányos jövedelemhez segíteni a gazdálkodókat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem