KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A 22., a 25. és a 28. számon benyújtott módosító javaslatomhoz szeretnék hozzászólni.
A 22. számon benyújtott módosító javaslatom a 4. § (4) bekezdés b) pontját érinti. A törvényjavaslat a bizottság szavazati joggal rendelkező tagjaként a Magyar Agrárkamarát említi, holott a magyar mezőgazdaság területén számos egyéb érdekképviselet is létezik, és a Magyar Agrárkamara nem fedi le teljes mértékben a magyar termelői oldalt. Javasoltam, hogy a Magyar Agrárkamara mellett szavazati joggal rendelkezzenek az érintett termelők érdekeit képviselő társadalmi szervezetek is. Gondolom, a szándékot nem kell különösen magyaráznom.
A 25. számon benyújtott módosító javaslatom a 4. § (10) bekezdés b) pontját érinti. Mint tudjuk, hogy az Európai Unió a sertés és a baromfi termékpályát könnyű piacszervezésű ágazatnak tekinti, ahol a termelők megfelelő jövedelemszintjét rendszeres beavatkozással nem kell biztosítani, azt a mindenkori kereslet és kínálat egymáshoz való viszonya határozza meg. Nálunk ennek a két ágazatnak, még egyszer mondom, meghatározó szerepe van. Ezért célszerű lenne ezeket egy külön termékpálya-bizottsághoz sorolni, ugyanis a nemzeti szabályozásokra vonatkozó átmeneti időszak alatt a bizottságoknak az ágazat jövedelmezőségét biztosító, az EU-tól eltérő plusztámogatásai fenntarthatóak, illetve hosszabb távon tervezett nemzeti támogatások körébe beilleszthetőek lesznek. Magának a törvényjavaslatnak is az V. fejezetében az egyes termékpályák szabályozása cím alatt a 23. §-ban a vágósertés és a baromfi - gondolom, nem véletlenül - külön bekezdésben található.
A 28. számon benyújtott módosító javaslatom a 6. § (1) bekezdés 35. pontját érinti. A törvényjavaslat ezen részében tételes felsorolást találunk arra nézve, hogy milyen eszközök vehetők igénybe a piacszabályozási folyamatokban. A felsorolás elég kimerítő, 34 pontban van összefoglalva, ezért a módosító javaslat azt célozza, hogy az utolsó pontban megjelölt szabályozási eszköz ne szerepeljen a felsorolásban, hiszen adott esetben magába foglalja az összes, előzetesen felsorolt piacszabályozási eszközöket is. Mivel nem jelöli meg konkrétan, hogy a miniszter milyen egyéb szabályozási eszközök bevezetésével élhet, bizonytalanságot teremt. Ezért a módosítás az utolsó pont elhagyását javasolja.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem