GLATTFELDER BÉLA

Teljes szövegű keresés

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat preambuluma és általában a törvényjavaslat nincs összhangban azokkal az elvárásokkal, amelyeket a különböző szakmai szervezetek, a mezőgazdasági termelők és maguk a politikusok is megfogalmaznak ezzel szemben. Különösképpen kirívó, hogy a törvényjavaslat preambuluma csupán azt tűzi ki a törvényjavaslat céljául, hogy az a mezőgazdasági termelők számára a méltányos jövedelem elérésének a lehetőségét biztosítsa; nem magát a méltányos jövedelmet, hanem annak csupán a lehetőségét.
Hadd kérdezzem meg, hogy ma vajon a mezőgazdasági termelők számára adott-e a méltányos jövedelem elérésének a lehetősége. Igen, egy részük számára adott, hiszen eredményesen gazdálkodnak. Mások számára viszont nyilvánvalóan nincs meg ennek a lehetősége. Ilyen szempontból, ebből a megközelítésből tehát teljesen fölösleges ezt a törvényt megalkotni, ha a jelen helyzethez képest a törvényjavaslat semmilyen javulást nem tűz ki célul. Ezért én azt gondolom, hogy ahogy az összes többi felsorolt célt a törvényjavaslat meg is kívánja valósítani, úgy a méltányos jövedelem elérésénél is ne csak ennek lehetőségét kívánja elérni, hanem magát a méltányos jövedelemnek az elérését akarja biztosítani ez a törvény. Ne csak a lehetőségről beszéljen, hanem ennek az elérését konkrét célként is tűzze ki!
Egyébként Pap János képviselő úr meglátása teljesen helyénvaló, szerintem sem szerencsés az állampolgárok élelmiszerekkel történő folyamatos ellátásának biztonságosabbá tételéről beszélni, hiszen ha majd az Európai Unió tagjává válunk, akkor nyilvánvalóan a magyar mezőgazdaság feladata sem csupán az állampolgárok élelmiszerekkel való ellátásának a biztosítása lesz, tekintettel arra, hogy más országokkal együtt egy közös piacban fogunk tevékenykedni, hanem szélesebb körben, általában az európai fogyasztók egészséges élelmiszerekkel való ellátása lesz majd a célunk.
Éppen ezért, amikor a római szerződés hasonló célokat fogalmaz meg, akkor maga a római szerződés sem az állampolgárokról beszél, hanem fogyasztókról beszél. Tehát azt javasolom, hogy a római szerződés, az Európai Uniót létrehozó római szerződés szövegét emeljük át a törvény preambulumába, és állampolgárok helyett a fogyasztók, célközönség megjelölést alkalmazzuk. Azt hiszem, ez feltétlenül pontosabbá teszi a törvényt, és jobban megfelel annak a célnak, amit egyébként maga a preambulum is megfogalmaz, vagyis hogy a magyar mezőgazdaság Európai Unióhoz való csatlakozására a mezőgazdaságot felkészítse.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem