DR. PAP JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Túl vagyunk a lényegen, a tárgyalás menete szerint, szokás szerint a preambulummal zárunk. Azt hiszem, ha megnéztük, hogy mi volt a vélemény a módosító javaslatokról, illetve milyen támogatást kaptak azok a javaslatok, akkor igazából nem sok reményünk lehet arra, hogy a preambulumon, ami kicsit összefoglalja a törvény lényegét, kicsit bevezető jellegű, a célt, az elvet meghatározza, valamilyen módosítást hajtsunk végre.
(21.30)
Annak rendje és módja szerint nem is lepődtünk meg, azt gondolom, képviselőtársammal, Glattfelder Béla képviselő úr a 2. pontban, én pedig az 1. pontban próbáltam a preambulumot egy picit módosítani. Mind a két ponthoz szeretnék hozzászólni.
Képviselőtársam nagyon helyesen azt mondta, hogy ne valamilyen jövedelem elérésének a lehetőségét biztosítsa a törvény, tudniillik ezt minden biztosítja, tehát igazából ehhez külön törvényt, meg preambulumot sem kell megfogalmazni, hanem bizony keményen és következetesen azt kell mondani, hogy a jövedelem elérését tegye lehetővé, ez így helyes és így jó. Önök ezt nem támogatták, csak a lehetőséget, még szerencse, hogy ez a lehetőség is, ahogy már említettem, oly rövid életű törvényben, ami jött aztán, nem működött és megszűnt, nem fog túl sokat zavarni, de talán pont egy ilyen rövid törvényben, ami már sok zavart nem tehet, a preambulumban ezt igazán méltányolhatták volna önök. Nem méltányolták.
Mint ahogy nem méltányolták azt sem, amit az 1. pontban tettem, hogy a méltányos jövedelem helyett a megfelelő jövedelmet írtam. Természetesen nem hittem abban, hogy amikor ezt leírom, akkor csak ez lehet a jó, amit én javasolok módosításnak, csak ehhez lehet kapcsolódó módosító indítványt benyújtani, és ezt lehet olyanná tenni, ami még konkrétabb, még pontosabb. A méltányos, a megfelelő ezek olyan szavak, amelyekkel, én azt gondolom, hogy törvény esetében nem szabadna operálni.
Szerettem volna azt is határozottan kiemelni, hogy javuljon a mezőgazdaság termelékenysége - eléggé nyakatekert egyébként ez a mondat, ha megfigyeljük -, ezzel a módosítással egyértelművé vált volna, hogy javuljon a mezőgazdaság termelékenysége, stabilizálódjon az agrárpiac, és az állampolgárok helyett én az embereket írnám, nem kell ettől félni, azt gondolom, egy törvényben, hogy az emberek kifejezést használjuk, és nem az állampolgárokat.
Az élelmiszerekkel történő folyamatos ellátás biztonságosan és megfelelő áron - itt én kihagytam egy módosítást, és ha a preambulummal még egyáltalán foglalkozik ez az egyeztető bizottság, azért szeretném felhívni a figyelmüket valamire. Ez a preambulum nyugodtan tartalmazhatta volna az agrár-környezetvédelmi programot, nyugodtan tartalmazhatta volna a fenntarthatóság elvét talán, nem is talán, hanem egészen biztosan, hiszen erről szólunk ma. Minden természettel valamennyit foglalkozó miniszter, sőt még az is, aki nem a természettel foglalkozik, a fenntarthatóságot és a fenntarthatóság elvét hangsúlyozza. Talán be lehetett volna ide írni a fenntarthatóságot, de amit kihagytam és kifelejtettem, és ami fontos lenne az egyeztetésen, az az, hogy az élelmiszerekkel történő folyamatos ellátás biztonságosan és megfelelő áron. Azt gondolom, hogy itt van egy dolog, hogy biztonságosan és megfelelő áron.
De talán azt kellett volna még ideírni, és én ezt kifelejtettem, hogy egészséges élelmiszerekkel történő ellátás. És majd nézzék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy a preambulumban miért van jelentősége annak, hogy szerepeltessük. Azért, mert ha önök megnézik a Johan Béla egészség évtizede egészségügyi programot, akkor abban láthatják, hogy bizony az egészséges élelmiszerek hiánya, vagy a nem egészséges élelmiszerek milyen problémákat és milyen gondokat okoznak, amelyek a magyar lakosság egészségi állapotán mérhetők le, és akkor talán érthető az is, ha ugyan a törvényben az egyes paragrafusokban ez nem jelenik meg, de azért a preambulum megmutatja azt, hogy milyen az agrártárca viszonyulása ezekhez a kérdésekhez, milyen a viszonyulása a fenntartható a fejlődéshez, hogyan alkalmazza a fenntartható fejlődést.
Egyébként ezt a kormányprogramba önök fontosnak tartották bevenni, megfogalmazni, akkor itt is következetesen használni kellene. Használni kellene talán, nem szégyellni, hanem népszerűsíteni, hiszen tisztelt képviselőtársaim, amikor arról beszéltünk az előbb, hogy népszerűsíteni bizonyos termékeket az agrárpiac szabályozásánál, akkor bizony itt is lehet népszerűsíteni azáltal, hogy egy törvény preambulumában fontosnak tartjuk azt, hogy az agrár-környezetvédelmet megemlítsük, fontosnak tartjuk azt, hogy a fenntartható fejlődésnek nem az elvét, hanem magát a fenntartható fejlődést nevesítsük, és bizony az élelmiszereknél címkézzük már meg, hogy egészséges élelmiszerekkel való ellátását az embereknek. Nagyon-nagyon sok probléma megelőzhető, ha egészséges élelmiszereket biztosítunk.
Tehát én javasolom önöknek, hogy a preambulum átfogalmazását fontolják meg, és amennyiben lehetséges, ez a bizottság támogassa. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem