DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Pillanatnyilag az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényről folyik a vita, és úgy néz ki, hogy a beszállítók kártérítése, a beszállítói garanciarendszer az egyik központi kérdés ebben a vitában. Úgy gondolom, helyesen döntöttek azok a bizottságok, amelyek azt mondták, hogy nem támogatják ezt a módosító javaslatot, mert megítélésem szerint nem része az agrárpiaci rendtartásnak. Ez a csődtörvény keretébe tartozó ügylet.
Természetesen el tudom fogadni, hogy nagyon súlyos helyzetbe kerülnek azok a termelők, akik önhibájukon kívül nem kapják meg a beszállított árujuk ellenértékét, de ha erre megoldást akarunk találni, akkor külön jogszabály keretében egy beszállítói garanciarendszert kell létrehozni. Őszintén megmondom, mi is foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, de szeretnénk tudni, kik azok az alanyok, akik az államon kívül részt vesznek ennek a garanciaalapnak a feltöltésében, mert úgy nyilvánvalóan nem működik a rendszer, hogy az állam feltölti a garanciaalapot, egyes termelői körök pedig arra játszanak, hogy ezt milyen módon szívják le. Ez csak kölcsönös kockázatvállalás alapján működhet.
Tessék mondani: a termelők vagy a feldolgozók fizessenek ebbe? A termelők azt mondják, hogy ők miért fizessenek bele, ez a feldolgozók közötti kockázat, a befektetésbiztonsági alapot is a brókercégek töltik fel. Tessék mondani, hol van hajlandóság az feldolgozó üzemek részéről, hogy az árbevételük 1 százalékát betegyék egy garanciaalapba annak érdekében, hogy ez létrehozható legyen. Ha ilyet tudnak mondani, és erre van hajlandóság, akkor van értelme jogszabályt alkotni, egyébként pedig csak égbe kiáltott malaszt lenne az egész.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem