ARATÓ GERGELY

Teljes szövegű keresés

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Napjainkban, február végén zárul le az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 programjának felülvizsgálata. Ez az alkalom arra is megfelelő, hogy mi magunk is, itt a Házban szembenézzünk azzal, mit hoz az európai uniós csatlakozás, a vén Európa a magyar fiataloknak.
Tisztelt Ház! Már-már közhelyszámba megy, hogy az európai uniós csatlakozás igazi nyertesei a fiatalok lesznek. Mint minden közhely, ez is tartalmaz igazságot és általánosítást egyaránt. Jean Monnet, az Európai Unió atyja egyszer azt mondta: nem országokat egyesítünk, hanem embereket. Igaz ez a fiatalokra is. Remélem azt, hogy mindannyian nyertesei leszünk az uniós csatlakozásnak, mindannyiunk számára új lehetőségek nyílnak meg, de biztos vagyok abban, hogy ezeknek a lehetőségeknek az igazi kihasználói a fiatalok lesznek. Nézzünk hát néhány ilyet!
Megnyílnak a határok, szabaddá válik a mozgás, az utazás Európán belül. A magyar fiatalok az ott élőkkel egyenlő feltételekkel iratkozhatnak be az Unió minden egyes iskolájába, egyetemére. A munkavállalás lassan megnyíló szabadsága egyre több fiatal számára nyújtja a nyugat-európai munkába állás, munkavállalás lehetőségét. És végül: a fiatalok is élvezni fogják az Unió által nyújtott stabilitást, fejlődést, biztos jövőt.
Tisztelt Ház! A magyar fiatalok eddig is haszonélvezői voltak a csatlakozási folyamatnak. Az Európai Unió Szókratész- és Leonardo-programja jelentős összegekkel támogatta a közoktatás, a felsőoktatás, a szakképzés korszerűsítését. A már említett Ifjúság 2000-2006 program pedig kimondottan az ifjúsági aktvitást támogatta eddig is.
A program pénzügyi támogatást nyújt csoportos ifjúsági csereprogramokhoz, ifjúsági önkéntes szolgálatokhoz, helyi ifjúsági kezdeményezésekhez és egyéb fejlesztő programokhoz. A program célja, hogy ösztönözze a fiatalokat különböző kultúrák megismerésére, az alapvető értékek, mint például az emberi jogok tiszteletére, a rasszizmus, idegengyűlölet elutasítására. Lehetőséget kíván adni a kezdeményezőkészség és vállalkozói kedv fejlesztésére.
Tisztelt Ház! Ez a program Magyarországon eddig is sikeresen működött. Ezért különösen aggasztó, hogy épp az uniós csatlakozás küszöbén került veszélybe a magyar képviselet ebben a programban. Az előző kormányzat a valódi ifjúsági képviseletet a stratégiai partnerség pótszerével próbálta helyettesíteni. A Nemzeti Ifjúsági Tanács létrehozására irányuló kormányzati szándék zátonyra futott.
A kormányváltás új lehetőséget teremtett - sajnos, attól félek, hogy csak volna - a generáció egészét képviselő, alulról építkező ifjúsági érdekképviselet létrehozására. Sajnos, a számos civil szervezet által kezdeményezett, elindított program, úgy tűnik, sikertelenné válik néhány szervezet ellenállása miatt. A politikai hátteret mutatja, hogy a kezdeményezés meghiúsításában szerepet játszó egyik ifjúsági vezetőt a hét végén egy ellenzéki párt elnökségi tagsággal jutalmazta.
(9.20)
A politikai szándékú pusztítás következménye az lehet, hogy a magyar ifjúság belföldön és az uniós partnerek előtt egyaránt képviselet nélkül marad. Ez egyikünknek sem lehet érdeke, ezért felhívom a civil szervezeteket, hogy hozzanak létre ilyen képviseletet, és felhívom a parlamenti patkó minden oldalán álló pártokat, hogy eszközeikkel segítsék és támogassák ezt a folyamatot.
Tisztelt Ház! Az Európai Unióban az ifjúságpolitika nem számít közösségi politikának, tehát az Európai Unió nem hoz majd az ifjúsággal kapcsolatos, a tagállamok által kötelezően betartandó szabályokat és normákat. Mindezek mellett azonban az ifjúság élethelyzetére az utóbbi években egyre erősödő módon kiemelt figyelmet fordít az Európai Unió, és a tagállamoktól is megköveteli ezt a figyelmet. E kiemelt figyelem egyik leginkább kézzelfogható eredménye az Európai Unió ifjúságáról szóló, “Új lendület Európa fiataljai számára” címet viselő “fehér könyv”.
Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt ifjúságpolitikája az Unió által elfogadott alapelveken, a “fehér könyv” ajánlásain épül föl. Célunk az, hogy nemzedéki életpályamodell rögzítse a fiatalok lehetőségeit, az esélyteremtés eszközeit, hogy társadalmi összefogás garantálja a jövő nemzedékének védelmét, a demokratikus közéletre való felkészítését, s hogy a korosztály egészét hatékonyan szolgáló, stabil intézményrendszer jöjjön létre.
Kérem az önök támogatását ebben a folyamatban! Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem