DR. PAP JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Pont ezt a részt nem tudtam már elmondani, ami arról szólt, hogy nem ismerjük a helyzetet; és ez sajnálatos módon több ciklusban és több előterjesztésnél előfordul, hogy nincs pontos helyzetismeretünk, nincs egy adatbázisunk, amelyre építeni lehetne. Mindig kétkedve állok ilyenkor a tervezet előtt, hogy vajon mire építkezünk akkor. Tessék mondani, mi következik be, ha valamit rosszul határozunk meg?
Hadd mondjak erre egy példát, tisztelt államtitkár úr, ami engem zavar: kimaradt Mosonmagyaróvár mint logisztikai központ. Nem azért, mert ott élek, de nincs az országban még egy olyan hegy, mint Mosonmagyaróvár, ahol logisztikai központnak kellene lenni. Két autópálya, két főút érkezik a városba; két nemzetközi vasút érkezik, egy gyorsforgalmú vasút, az első az országban, és még sokáig az egyetlen lesz; négy irányból érkezik vasút a városba; közel van a Duna. Tessék mondani, hol kell logisztikai központot építeni? Van Sopronban logisztikai központ, Sopronban van ROLA. Mosonmagyaróváron, a 86-oson végigdübörögnek a kamionok, míg elmennek a ROLA-ra, miközben Mosonmagyaróváron ott van a vasút mellett az autópálya. Pontosan praktikusan ott lehetne jól megcsinálni!
Az a nagy bajom, hogyha nem ismerjük a pontos helyzetet, és e pontos helyzet ismerete nélkül tervezünk. Vajon, ha a törvény rögzít dolgokat, ebből később hogyan lehet kimászni, hogyan lehet módosítani, ha erre tervezünk?
Ugyanez érvényes arra, ha a Mosoni-Dunát alternatív hajózó útnak szeretnénk használni: a Mosoni-Dunából minimális, talán 14 kilométert jelölt be hajózható szakasznak. Egyszerűen nem igaz! Szeretnénk rehabilitálni, erre is megvannak a programok, a költségvetésben született is rá támogatás 65 millió forintban.
Azt gondolom, a helyzet nem ismerését mutatja az a törvényben, amikor azt mondja a 4. § (4) bekezdés, hogy majd pontosítani kell később a helyi tervek alapján. Tehát nem tudunk pontosan dolgokat, esetleg módosuló elemekről beszél az elkerülő utaknál. Azt gondolom, hogy erre nem lehet pontosan építeni; akkor inkább csússzon egy picit, várjunk egy kicsit, tárjuk fel ezeket a dolgokat.
Van ilyen például, hogy M1 helyett beírták, hogy M0 Mosonmagyaróváron. Nagyon nagy baj lenne, ha az M0 Mosonmagyaróvárig jönne! Ez nyilván elírás, tehát nem szeretném ezt most ragozni, csak azt hiszem, egy ilyen tervnél, amely a jövőt hosszú távon meghatározza, kicsit pontosabban kell alapozni, kicsit körültekintőbben kell a dolgokat elvégezni.
Nem véletlen, azt gondolom, ez látszik a két oldal összecsengő megnyilatkozásából, hogy valóban mindannyian azt szeretnénk: pontos ismeretekre, pontos helyzetre építve, jól megtervezett területrendezésről, területfejlesztésről legyen szó, és azt gondolom, akkor közmegegyezésre nagyon szépen meg lehet valósítani.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem