GODÓ LAJOS

Teljes szövegű keresés

GODÓ LAJOS
GODÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Államtitkár Úr! Amikor az Országgyűlés 1997-ben megalkotta az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló törvényt, régóta fennálló hiányt pótolt elsősorban abban a vonatkozásban, hogy a hivatásos és a sportvadászok önkormányzati elveken alapuló, köztestületi formában működő szakmai szervezetének létrehozásához nyújtott jogszabályi lehetőségeket. Az Országos Magyar Vadászkamara, mint mindannyian tudjuk, létrejött, és megalakulása óta eredményesen szervezi és intézi a vadászati tevékenység gyakorlásával összefüggő egyes közfeladatokat. Ez a szervezet, amely valójában a vadászok szakmai önkormányzatiságát biztosítja, képviseli és védi a vadászati tevékenység gyakorlásával összefüggő ügyekben a hivatásos és sportvadászok általános szakmai érdekeit, testületeinek tekintélyét, valamint a hivatásos vadászok hivatásukból eredő jogait.
A kamara közfeladatait jogszerűen látja el, és ezt a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága 41/2002. (X.11.) számú határozatában is elismeri akkor, amikor a kamarai kényszertagság megszüntetése mellett döntött. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a kényszertagság megszűnése nem érinti a vadászkamara működését, illetve feladatai ellátását. Az Alkotmánybíróság csupán a vadászjegy kiállításával keletkező kötelező tagságot tekintette alkotmányellenesnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kamarai törvény előttünk fekvő módosításával véleményem szerint a jogalkotók eleget tettek az alkotmánybírósági döntésnek, mivel a törvény 14. §-a helyébe lépett szövegjavaslattal megszüntették a kényszertagságot, és egyúttal szabályozták a kamarai tagfelvételt.
A kamara - álláspontom szerint helyesen - továbbra is elvégzi vadászjegy kiállítását, de vadászjegyek kiadásával a jövő évben nem keletkezik kamarai tagság. Ugyanakkor a törvény módosításával más alapokra helyeződik a vadászati törvénynek a hivatásos vadászok alkalmazására vonatkozó feltételrendszere azáltal, hogy előírja a hivatásos vadászok vadászkamarai tagságát. Ezzel a módosítás nem mond ellent az Alkotmánybíróság határozatának, mert az a hivatásos és sportvadászokra egyaránt kiterjedő és a vadászjegy kiváltásával kényszerűen keletkező tagságot tekintette csak alkotmányellenesnek.
Úgy vélem, hogy a hivatásos vadászok kötelező vadászkamarai tagsága messzemenően indokolja, hogy e foglalkozásnak olyan etikai normái is vannak, amelyeket jogszabályok kevéssé határoznak meg, ugyanakkor szükség van arra, hogy azok érvényesüljenek. Az ilyen jellegű szakmai sajátosságok is indokolják a hivatásrendi kamarák esetén a kötelező tagság jogintézményét, és ez az alapja a hivatásos vadászok hivatásrendi kamarába történő tömörítésének is.
A vadászkamarai törvény alapján tehát, teljesítve az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatát, a vadászkamarai tagság önkéntes, viszont aki hivatásos vadászként akar tevékenykedni, azt csak akkor teheti, ha belép a vadászkamarába. A tagfelvételi eljárás egyszerűsítését szolgálja az, ha valakinek a kamara elutasítja tagfelvételre vagy a vadászjegy kiállítására, illetve érvényesítésére vonatkozó kérelmét, a jövőben nem kell az országos szervezet elnökségéhez fellebbezést benyújtania, hanem a határozat felülvizsgálatát a közigazgatási perekre vonatkozó szabályok szerint keresettel kérheti a bíróságtól.
A vita gyorsabb lezárását biztosítja az is, hogy a bíróságnak joga van az ilyen perekben határozatot megváltoztatni. A hivatásos vadászok tagságának előírásával a kamara részére törvényben meghatározott közfeladatok köre bővül, hiszen a hivatásos vadászok szolgálati szabályzatának megalkotásával a kamara további közfeladatot kap.
Összefoglalva a törvénymódosítással kapcsolatos legfontosabb kérdésköröket, úgy vélem, hogy a hivatásos vadászok megfelelő szintű munkavégzésének elősegítése, valamint e foglalkozás tekintélyének és súlyának növelése érdekében helyes és megalapozott a hivatásrendi kamarákhoz hasonló szervezeti felépítés kialakítása. A tervezett módosítás úgy erősíti a szakmai és etikai garanciákat, hogy nem érinti a kamarai törvény által önkéntessé váló tagság intézményét. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Azáltal viszont… Köszönöm, elnök úr.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmondottak alapján az MSZP-frakció nevében támogatom, támogatjuk az Országos Magyar Vadászkamarával és a vadászati törvény módosításával kapcsolatos T/2112. számú törvényjavaslatot, kérjük, elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm a türelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem