MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkári Kar! Úgy gondolom, hogy nagyon jó, fontos és hézagpótló törvényjavaslatot nyújtott be két tudós kollégám. Úgy gondolom, hogy ennek mind a szellemisége, mind a konkrét tartalma és a konkrét intézkedései olyanok, amelyek megerősítik a hivatástudatot a fegyveres testületekben, jelesül a honvédségben is, de a tűzoltóságban és a többi fegyveres testületben is, a hivatástudatukat erősíti és növeli. Én a legfontosabbként emelném ki a többi mellett, amit itt képviselőtársaimról hallottam, hogy itt egy nagyon határozott lépéssorozat indult meg azért, hogy valóban hivatásuknak érezhessék ezek a férfiak és nők, akik ezeket a nehéz szolgálatokat vállalták, hogy a közösség érdekében, az ország érdekében, a nemzet érdekében akár az életüket is föláldozzák.
Fontos az, hogy a hivatás felé lép ez a dolog, hiszen rendkívül fontos az - és konszenzus van abban -, hogy a fegyveres erők hivatásos személyekből álljanak, a hivatás pozitív és jó értelmezésével olyan férfiak és nők, akik minden erejüket, munkájukat és akár az életüket is áldozzák a közösség védelmében. Hadd mondjam el azt, hogy valamikor a középkorban a nemesek voltak azok, akik a munkamegosztásban ezt a feladatot ellátták, tehát az új kor új nemesei közé kell sorolnunk a szó erkölcsi értelmében mindazokat, akik tényleg akár életüket is kockáztatva a közösséget védik.
In concreto: bizonyos kiegyenlítés is tapasztalható a köztisztviselőkre és a közalkalmazottakra vonatkozó kedvező szabályok tekintetében. Hadd mondjam el Fehér Józseffel közös Steckenpferdünket, hogy 1912-ben a Magyar Királyságban egységes szolgálati törvény volt mindenki számára, aki az állam kenyerét ette, tehát a baktertől kezdve a fináncon keresztül a hadseregtábornokig és a tengernagyig. Ez később széttagolódott, de úgy gondolom, hogy valahol össze kell ezt hoznunk, és ki kell egyenlítenünk a dolgokat, és a specifikumoknak megfelelően a fegyveres erők tagjait adott esetben bizonyos pluszpótlékokban is kell részesítenünk.
Külön kiemelem azt, amit már többen mondtak, hogy végre a tűzoltók számára fixen biztosított lesz a pótlék. Méltatlan, csúnya viták folytak, csúnya munkaügyi perek, és elkeserítették azokat az embereket, akiknek egyre nehezebb körülmények között kellett a munkájukat elvégezni. Nemcsak szeptember 11-ére gondolok, hanem a technikai haladás következtében olyan hihetetlen sokfajta veszélynek van kitéve egy tüzet oltó vagy egy szerencsétlenségnél eljáró tűzoltó és más személy, hogy valóban megérdemelnek minden támogatást. Bízom abban, hogy ez a 22,5 százalékos pótlék a kezdő lépés, hiszen a pótlékok felsorolásánál az előző pontban a különleges vegyi anyagokra, gázokra, atomsugárzásra, a korpuszkuláris sugárzás s a többire vonatkozó veszélyeztetettséget 45 százalékos pótlékkal kívánja honorálni az egyébként kitűnő előterjesztés.
Nagyon fontos, bár a sorok között megbúvó megállapítás, hogy ezentúl a fegyveres erők tagjainál nem lesz előfeltétel a sorkatonai szolgálat abszolválása, teljesítése. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékig koncentrálunk az önkéntes hivatásos hadseregre, azt építjük, azt készítjük elő, és mindazokat a jogi buktatókat és döccenőket, amelyek még a törvényeinkben benne vannak, kiirtjuk. Úgy gondolom, az is helyes dolog, hogy egy rugalmas elemet épít be a törvényalkotó páros a törvényjavaslatba azáltal, hogy a minisztereket bízza meg azzal és elég tág vagy kellően tág hatáskörrel, hogy szabályozzák a pótlékok és a jogosultságok rendszerét.
Mindezeket egybevéve progresszívnek tartjuk ezt a szabályozást, és a Szabad Demokraták Szövetsége nemcsak támogatja ennek az elfogadását, hanem javasolja is a Ház minden tagjának, hogy igennel szavazzon.
Köszönöm a türelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem