JAUERNIK ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Mint az előterjesztésben is lehetett hallani, az előterjesztő is elmondta, hogy nem nagyon jelentős és nem nagyon hosszú az indítvány, nyolc paragrafusból áll. A törvényjavaslat három kérdéskört érint, e három kérdéskör körül forog a törvényjavaslat lényege.
Az első ilyen kérdéskör a diplomás minimálbér ügyének a rendezése. Úgy gondolom, az érintettek számára ismert, hogy a közalkalmazotti körben 2002. szeptember 1-jétől érvényes ez a diplomás minimálbérnek nevezett rendszer, amelynek a lényege az, hogy felsőfokú végzettség esetén az alapilletménynek legalább 100 ezer forintot el kell érnie. Ugyanez a köztisztviselői körben 2003. január 1-jétől valósult meg, és most zárkóznak fel hozzá a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai közül azok, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és a besorolásuk szerint az alapilletményük nem éri el a 100 ezer forintot. Ez azokban az esetekben lehetséges, amikor nagyon fiatal személyről van szó. Úgy gondolom, jogos elvárás, hogy a köz szolgálatában állóknál egységes legyen a szabályozás.
A másik ilyen kérdéskör, amit a javaslat tartalmaz, ez a központi tiszti cím elnyerésével kapcsolatos. Itt is arról van szó, hogy egy egységes szabályozás legyen. Az elmúlt év második felében a köztisztviselői törvény módosításakor került sor az eljárási rend módosítására, most ez az indítvány azt tartalmazza, hogy ugyanazokat az eljárási előírásokat, szabályokat kelljen betartani a központi tiszti kar kialakításánál is ezen cím megpályázásánál, elnyerésénél. Úgy gondolom, hogy ez is egy jogos elvárás, hogy egységes szabályozás legyen.
A harmadik kérdéskör véleményem szerint nagyon fontos és sok embert érintő, mert több mint 7 ezer tűzoltót érint a veszélyességi pótlék ügye. Gál Zoltán elnök úr nem tért nagyon hosszan ki ennek a történeti visszatekintésére, pedig igen hosszú története van a tűzoltók veszélyességi pótlékának, mert jó néhány évvel korábbra visszavezethető ez az ügy: éjszakai pótlék, bírósági, legfelsőbb bírósági jogerős ítéletek, a veszélyességi pótlék átalakítása belügyminiszteri hatáskörben. Úgy gondolom, hogy elfelejthetjük ezeket a dolgokat, bár a tűzoltóknak nagyon nehéz ezt a kérdést elfelejteni. Azt gondolom, hogy ez a megoldás korrekt módon rendezi az itt lévő problémákat. A lényege az, hogy minden tűzoltó munkája veszélyes, aki olyan munkakörben dolgozik, ahol veszélyhelyzettel találkozhat, teljesen függetlenül attól, hogy megszólal-e az ő szolgálatában a csengő, és menni kell tüzet oltani vagy életet menteni, mert ki van téve annak, az ő munkaköre olyan, hogy ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Ebben az esetben a veszélyes munkakört ellátó tűzoltók megkapják a veszélyességi pótlékukat.
A tűzoltó szakszervezetekkel egyeztetett ez a javaslat, nagyon remélem, hogy megnyugtató megoldás is lesz ennek a törvénynek az elfogadása után.
Talán érdemes arról is szólni, hogy ennek a költségvetési fedezete hogyan van biztosítva. Az előterjesztő jelezte, hogy e törvényjavaslat még a múlt év végén benyújtása került, a 2003. évi költségvetési törvényjavaslat már ennek figyelembevételével készült, tehát a 2003. évi költségvetési törvény számolt ezekkel a pótlékokkal, ezzel a nagyságrenddel. Tehát a finanszírozás úgy van kialakítva, hogy ez működőképes, azaz ennek a pénzügyi fedezete megvan.
Azt kérem képviselőtársaimtól, hogy az előterjesztett javaslatot mielőbb fogadjuk el, és ezen kérdések kerüljenek rendezésre.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem