DR. GÁL ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. GÁL ZOLTÁN
DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Ígérem, hogy a rendelkezésemre álló időn jóval belül fogom elmondani a rövid indokolását ennek a rövid törvényjavaslatnak.
Arról szeretnék csak beszélni, hogy milyen motivációk húzódnak meg a Doszpot Péter képviselőtársammal közösen benyújtott törvényjavaslat mögött. Egyrészt egyfajta jogi pontosítás szándéka, gondolok itt mindenekelőtt a Hszt. pótlékrendszerére, amely nem tartalmazza a veszélyes tűzoltói pótlékot, és nem tartalmaz egyéb veszélyességi pótlékot, és a törvény hatálybalépése óta tudjuk, hogy itt a tűzoltók körül komoly vita alakult ki, hogy hogyan, miképpen fizessék a veszélyességi pótlékot.
Fizettek eddig is, de ennek nem volt igazán törvényi háttere, most megteremtődik a törvényi háttere, és javaslatunk szerint a pótlék nagysága is jelentősen növekszik a jelenlegihez képest, fejenként mintegy 500 forinttal, és eldől az a vita, hogy mikor jár ez a pótlék. A javaslat szerint mindig jár ez a pótlék annak, aki olyan munkakörben van, hogy ez a pótlék megilleti, aminek a meghatározását a javaslat az illetékes miniszter hatáskörébe utalja. Ez egyszerűen szólva azt jelenti, hogy az a tűzoltó, aki jogosult a veszélyességi pótlékra, ezt a pótlékot akkor is megkapja, ha egyébként tűzesethez nem vonul.
Tehát a motiváció egyik oka az volt, hogy ezt a helyzetet törvényileg rendezzük, a másik pedig - ha lehet ezt a kifejezést használni - egyfajta jogharmonizáció. Mindjárt hozzáteszem, hogy nem az Európai Unióval kapcsolatos jogharmonizációról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy néhány területen, így a honvédség hivatásos állományánál és egyéb fegyveres testületek hivatásos állományánál az úgynevezett felsőfokú végzettségűek minimálbérének a jogi háttere nem volt meg, most a javaslatunk ezt megteremtené.
Ezenkívül néhány apróbb, inkább szociális jellegű módosítást tartalmaz a javaslatunk, ami már régen megérett, és aminek az anyagi fedezete az illetékes tárcáknál a 2003-as költségvetésben rendelkezésre áll. Tulajdonképpen ezek a gondolatok vagy motivációk vezettek bennünket, amikor ezt a törvényjavaslatot benyújtottuk.
Felvetődik, hogy miért nem a kormány nyújtotta be ezt a törvényjavaslatot. Én magam is úgy vagyok vele, hogy az ilyen típusú jogalkotásnak nem vagyok túlságosan nagy híve, de ezt a javaslatot még a költségvetési vitában nyújtottuk be, hiszen ahhoz kapcsolódott, de a költségvetési vita menetében erre már nem került sor, ezért tárgyaljuk most a javaslatot.
Mindezekre figyelemmel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Doszpot Péter képviselőtársam által beadott törvényjavaslatot megvitatni és támogatni szíveskedjék.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem