PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! Október végén kérdést intéztem Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszterhez az informatikai veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozóan. Azt szerettem volna megtudni, készül-e a kormányzat az egyre nagyobb veszélyt jelentő, használatból kivont számítógép-alkatrészek és mobiltelefon-akkumulátorok begyűjtésére, az európai uniós környezetvédelmi előírásoknak megfelelő kezelésére. Felhívtam a miniszter úr figyelmét arra, hogy ez a téma szorosan kapcsolódik a Környezetvédelmi Minisztérium tevékenységéhez is, és kértem, hogy egyeztessenek önnel mint minisztertársával, nehogy hatásköri problémák miatt végül egyik minisztérium se vállalja az intézkedéseket. Akkor azt a választ kaptam, hogy folynak az egyeztetések a gyártókkal és a mobilszolgáltatókkal. A sajtón keresztül arról is értesültünk, hogy a miniszter asszony tárgyalásai nyomán már karácsonykor különböző akciókat hirdetnek a mobiltelefonok akkumulátorainak visszagyűjtésére.
Tisztelt Miniszter Asszony! A karácsony - vagy ha önöknek jobban tetszik, a fenyőfaünnep - már réges-rég elmúlt, az ígért akcióknak azonban még híre-hamva sincs. Egyszerűbben szólva, a beharangozott intézkedésekből semmi sem lett. Vagy önök nem a Gergely-naptárt használják? Semmi baj. Az ortodox karácsony is elmúlt, sőt lassan a kínai újévünnepségek is véget érnek. A számítógépek és a mobiltelefonok eladásai egyre nőnek, sőt örvendetes módon az európai uniós trendekkel szemben a vásárlások üteme sem csökken hazánkban. A visszagyűjtés és a felhasznált anyagok káros hatásainak csökkentése egyre sürgetőbb feladattá válik.
Tudatában vannak-e az informatikai környezetszennyezés problematikájának a súlyával? Ha nem, az is baj, ha igen, megkérdezem, milyen időszámítás szerint várhatunk valóban hatékony intézkedéseket, vagy ez is, mint a minisztériumhoz tartozó több más ügy, tovább halasztódik, és a megoldás dátumai egyetlen kalendárium lapjaira sem lesznek bejegyezve.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem