DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az őstermelők tevékenysége gazdaságilag és társadalmilag is hasznos, ezért azokat az embereket, akik ilyen formában gazdálkodnak, a kormány a jövőben is segíteni fogja.
Tudni kell, hogy az Európai Unió az őstermelői kategóriát nem különbözteti meg, ez azonban nem jelenti azt, hogy a belépés után mi sem alkalmazhatjuk a továbbiakban. Az őstermelő mint sajátos magyar fogalom lényegében adózási kategóriát jelent, amelyhez kapcsolódóan nagyon jelentős kedvezmények vannak, amelyek fenntarthatók a belépést követően is, hiszen az adózás az Európai Unióban nem közösségi politika, hanem nemzeti hatáskörben van, így Magyarországnak módja lesz a belépést követően is folytatni az őstermelők egyszerűsített és kedvezményes adózását.
Fenntarthatók azok a kedvezmények és könnyítések is, amelyeket az őstermelők a piacon élveznek. Az Európai Unió tagországaiban is él a gyakorlat a térségi piacok, a termelők háztól való értékesítése témakörében. Az őstermelők részesülhetnek az Európai Unió közös költségvetéséből finanszírozott támogatásokban is, legyen szó piaci intervencióról, közvetlen támogatásról vagy vidékfejlesztésről. Azonban tudniuk kell, hogy be kell jelentkezniük az újonnan kidolgozásra kerülő és még ez évben bevezetésre kerülő EU-konform gazda-nyilvántartási rendszerbe, amelyben minden gazda egy állandó regisztrációs számot kap. Tehát az őstermelőknek nincs félnivalójuk az Európai Uniótól, még a tojásra sem kell külön bélyegzőt tenni. Köszönöm, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem