DR. CSILLAG ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A vasúthálózat villamosítása részben a költségek, részben a környezet kímélése miatt az egyik legfontosabb eleme a vasúthálózat fejlesztésének, mintegy egyharmaddal olcsóbb, mint a dízelvontatás, és ez igaz természetesen a Győr-Pápa-Celldömölk vonalra is. Emellett amit szeretnék kiemelni, és ön is említette, a IV. és V. páneurópai folyosó összeköttetését biztosítja, emiatt történt meg a vonalvillamosítás terveinek kidolgozása, és ma már a hatósági engedélyek is rendelkezésünkre állnak. Ahhoz azonban, hogy az ön által szóba hozott sebességnövelést és a villamosítás eredményeképpen kedvezőbb közlekedési feltételeket elérjük, egy közel 2 milliárd forintba kerülő pályakorrekciót is el kell végeznünk a Gyömöre, Gecse, Gyarmat közötti szakaszon, amihez pénzügyi okokból eddig a források nem álltak rendelkezésre.
Szerencsére azonban a következő időszakra várható, hogy az Európai Beruházási Bankkal, az EIB-vel folytatott tárgyalások eredményeképpen olyan forrásokhoz jutunk, amelyek finanszírozhatják ezt a korszerűsítést, beleértve az előbb említett pályakorrekciót is. Reméljük, hogy azok a javaslatok, amelyeket a bank asztalára tettünk, ezt biztosítani fogják, és a finanszírozási forrásokat - ami egyben előfeltétele lehet annak is, hogy a későbbiek során az Európai Unió kohéziós alapjából számítsunk ezekre a támogatásokra - meg fogjuk tudni kapni. Nyilván olyan tendert írhatunk csak ki, amely egyidejűleg biztosítja a pályakorrekciót és a villamosítást egyaránt. A következő időszak költségvetéseit úgy készítjük el, hogy ezekben nem zárkózunk el ettől és más újszerű módszerektől sem, tehát kohéziós alap, EIB-hitel és a költségvetési források igénybevételétől vagy ezek kombinációjától.
Azt tudom mondani, hogy 2004 és 2006 között látszik megvalósíthatónak ennek a vonalnak a villamosítása, és ezzel percekben, de remélhetőleg lehet, hogy hosszabb, tehát fél órában mérhető időrövidítést fogunk tudni elérni, időt nyerünk ennek révén.
Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem