DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését. Ön azzal kezdte, hogy mi az igazság. Az igazság az - az önök állításával szemben -, hogy a Medgyessy-kormány támogatja a családi gazdálkodók fejlődését, íme, itt a konkrét példa, hogy a Nemzeti Földalap kezelésében lévő földterületből is segíteni akarja a gazdálkodásukat. A képviselő úr nagyon konkrét kérdéseket tett fel, igyekszem ezekre konkrétan válaszolni.
(17.10)
Mekkora a pontos terület? - kérdezi. A mezőhegyesi állami ménesbirtok és a Nemzeti Földalap valóban tárgyalásokat folytat a tekintetben, hogy Telekgerendás és Gyula térségében egy nagyon jelentős területet visszavegyen a Nemzeti Földalap, és ezt más bérlőknek juttassa; természetesen itt a helyben gazdálkodók élveznek elsőbbséget. Az ajánlatban - a jelenlegi tárgyalások szerint - az alábbi területméretek szerepelnek: 1220 hektár szántó, 387 hektár gyep, 3 hektár gyümölcsös és 182 hektár erdőterület.
A következő kérdése: kinek került átadásra a termőföldterület? Természetesen senkinek; a leendő bérlőknek kerül átadásra a terület. Jelen pillanatban is még érvényes a haszonbérleti szerződés, ezt nem módosították. A napokban kezdődött el a terület új hasznosítására való előkészítés. Természetesen megkezdődött a birtokhasznosítási bizottságok szervezése, amelynek - szeretném hangsúlyozni - javaslattételi és felügyeleti funkciója van az ügyletek lebonyolítása tekintetében.
Az államtitkár úr mire alapozta a 30 családi gazdaság földhöz juttatását? Egy teljesen egyszerű matematikai műveletre: az 1500-at el kell osztani 50-nel, és ön is 30-at kap.
A negyedik kérdése szerint, hogy mikor kerül sor a nyilvános pályázat kiírására: a terület előkészítése után (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nyilvános pályázat lesz kiírva, és természetesen nemcsak a helyi földhasznosító bizottság, hanem a nyilvánosság is tudomást szerez arról, hogy ki fogja megnyerni ezeket a területeket.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem