ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Valószínűsíthetően ön is visszaemlékezik a '97-es évre, amikor a hagyományos széntüzelésű erőműveket privatizálták, és abban az időszakban olyan ígérettel, hogy hosszú távú áramvásárlási szerződésre kapnak garanciát.
A Bakonyi Erőmű Rt. ajkai erőművénél '99-ben fel lett mondva a hosszú távú áramvásárlási szerződés, ez évente meg lett ismételve. Ez év januárjától a közcélúból is kikerült, és nem született áramvásárlási szerződés a Bakonyi Erőmű Rt.-vel. A mai nappal a Bakonyi Erőmű Rt. az Ajkai Timföld Kft. részére korlátozottan biztosítja az éles gőzt, és humanitárius elvből fűti a város 7200 lakását, biztosítja a meleg vizet.
Ennek a következménye az, miniszter úr, hogy ha a Bakonyi Erőmű Rt., amely meg lett terhelve rekultivációs kötelezettséggel is, be kell hogy zárjon, akkor körülbelül 5 ezer munkahely fog megszűnni: erőmű, bánya, bauxitbánya, timföldgyártás és a beszállítói háttér. Ez maga után vonja azt is, hogy a város távfűtés és meleg víz nélkül marad. Maga után vonja azt is, hogy a 2005-re tervezett rekultivációs kötelezettséget egyik gazdasági társaság sem tudja teljesíteni.
Kérdezem miniszter urat, miért volt szükséges a közcélúból kivenni, hiszen kapcsolt hőenergiát termel, és annak idején, a privatizáció során számukra ez garanciaként szerepelt. Kérdezem miniszter urat abban a tekintetben is, hogy számít-e az 5 ezer munkahely, és számít-e egy város 7200 távfűtött lakása és melegvíz-ellátása.
Kérem a válasz megadását miniszter úrtól. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem