BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Amióta benyújtottam ezt a kérdést, azóta a helyzet sajnos tragikusabbá vált; igyekszem a kérdésemben erre a kialakult helyzetre is utalni. Nemcsak Székesfehérvárnak, de a magyar gépjárműgyártásnak is a zászlóshajója volt az Ikarus. A kilencvenes évek kezdetéig a magyar autóbuszgyártás példátlan, hogy stílszerű legyek, fényes karriert futott be. Székesfehérváron, Mátyásföldön, az ország számos vállalatánál több mint százezren dolgoztak, hogy Magyarország e tradicionális és keresett terméke sokáig a világpiacon keresett árucikk maradjon.
Korábban, néhány héttel ezelőtt “Leáll az Ikarus Székesfehérváron” címmel jelent meg cikk, most olyan címmel jelent meg, hogy “Új leosztás indul”, amely új leosztásnak a lényege, hogy a multinacionális cég vezetése behívja a társaságot, a miniszteri biztost, az önkormányzat képviselőit, és közli, hogy eddig volt, ennyi.
Az Ikarus arról az ifjúról kapta a nevét, akit atyja tanácsa és figyelmeztetése ellenére elragadott a repülés gyönyöre, és túl magasra emelkedett. Úgy gondoljuk, hogy a kormánynak intézkednie kellene több mint 450 ember jövőjének a biztosítása érdekében.
Miért nem érdekelt a magyar kormány abban, hogy a gépjármű-kapacitás fenntartása érdekében például a HM gépjárműparkjának a felújítását, vagy új eszközök gyártását magyar vállalkozás nyerje el? Miért nem támogatják az önkormányzatok és az ÁPV Rt. tulajdonát képező Volán-vállalatok autóbuszparkjának a felújítását nagyobb mértékben, hogy megmaradhasson a legalább környezetkímélő és a városi forgalomban kiválóan bevált Ikarus buszok gyártása? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Miért tartják ezt versenyellenesnek? Miért akarunk mi túlteljesíteni, ha mindenki más Európában protekcionista gazdaságpolitikát folytat?
Várom szíves válaszát, miniszter úr. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem