MÁDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság elég hosszas vitát folytatott, a módosító indítványok kapcsán pedig különösen sok észrevétel hangzott el. Ezek módosító indítványban is megjelennek a Ház előtt, amelyekről majd a Háznak kell határoznia.
Az ellenzék részről több észrevétel is elhangzott, amelyek elsősorban két kérdésre vonatkoztak. Az egyik kérdés az, hogy a költségvetési pénzzel való elszámolás tekintetében a kormány a lehető legrövidebb határidőn belül a parlamentnek és a költségvetési bizottság felé számoljon be a felhasználás konkrét pénzügyi elszámolásáról. Erre vonatkozóan több indítvány is született. Halász János és Szalai Annamária indítványát sajnos a bizottság többsége nem támogatta, ugyanakkor szóbeli ígéret történt a jelen lévő államtitkár részéről, hogy ezen elszámolás a bizottság részére meg fog történni.
A másik: kritika fogalmazódott meg arra vonatkozóan, hogy azok az arányok, amelyek a kormány részéről az egyes közmédiumok tekintetében javaslatként a Ház elé kerültek, mennyire indokoltak és mennyire szerencsések. Elhangzott olyan észrevétel is, hogy különösen a határon túli magyarok tájékoztatása szempontjából – amely az uniós tagság tekintetében kiemelt jelentősséggel bír a jövőre nézve, hiszen a kisebbségeink, a környező országokban élő magyar nemzetiségű állampolgárok az Unión kívülre fognak kerülni igen nagy számban – a Duna TV sokkal jelentősebb mértékű támogatást indokolna. Elhangzott az is, hogy a rádió, amely sokkal több embert ér el, mint a televízió, megint csak sokkal nagyobb támogatási aránnyal kellene hogy szerepeljen, mint az a jelenlegi előterjesztésben van. Sajnos, ezekre a szakmai észrevételekre igazából nem hangzott el megnyugtató válasz, ezért az ellenzék részéről a költségvetési bizottságban ezeket az indítványokat benyújtottuk, hogy a parlamentnek legyen módja revideálni esetleg azt a kormányzati elutasítást, amellyel mi találkoztunk.
Felmerült az is, hogy az uniós tájékoztatás mennyire fog igazán konkrét kérdésekre szorítkozni, és mennyire lesz árnyalt, hogy nem egy EU-propagandára van igazából szükség ezekben a médiumokban, hanem reális, konkrét tájékoztatásra az emberek számára, és itt nemcsak az érvek, hanem az ellenérvek is elhangzanak a közszolgálati médiában. Hiszen tudomásul kell venni, hogy bár mind a négy párt – jómagam is – támogatja az európai integrációt, nyilvánvalóan vannak az országban számosan olyanok, akik nem támogatják, és itt közpénzről van szó. A közpénz ebben az esetben pedig nem lehet egyoldalú, különösen nem egy propagandisztikus felhasználást kell hogy biztosítson. Tehát ebben az értelemben igenis egy árnyalt, szakszerű és a kritikai álláspontokat is megjelenítő tájékoztatásra van szükség az európai uniós csatlakozás kapcsán, hiszen máskülönben az emberek a csatlakozást követően esetleg számos keserű tapasztalattal lesznek gazdagabbak, és ez nyilvánvalóan rendkívül komoly problémákat szülhet a későbbiekre nézve.
Tehát mindannyiunknak az a közös érdeke, hogy a magyar lakosság, a magyar polgárok minél konkrétabb, minél mélyebb ismereteket kapjanak az európai uniós csatlakozás kapcsán mindazon szakmai információkról, amelyekkel a döntéshozók rendelkeznek, és amelyeket nagyon sajnálatos módon mostanáig nem osztottak meg a magyar közvéleménnyel. Nagyon konkrét ügyekről van szó, azokról minél szélesebb mértékben történjen már meg végre a tájékoztatás. Sajnálatos módon az elmúlt hetekben, hónapokban a kormányzat ezen a téren nagyon vészesen késlekedett, és igazából felelőtlenül járt el akkor, amikor a rendelkezésre álló információkat a magyar közvéleménnyel nem osztotta meg, és nem válaszolt mindazokra a konkrét kérdésekre, amelyek az emberek között megfogalmazódnak.
(18.40)
Tehát az ellenzéki oldalról konkrét kérdésekre konkrét válaszokat várunk, és a tájékoztatás remélhetőleg ebben a tekintetben indokolt lesz, ugyanakkor nem tudunk eltekinteni a költségvetési pénzekkel kapcsolatos tételes beszámolástól, és fontosnak tartjuk (Közbeszólások az MSZP soraiból: Idő! - Az elnök csenget.), hogy a támogatási arányokat tekintse át a parlament, és a médiák tájékoztatási arányainak megfelelő arányokat szavazzon meg. Azt gondolom, ez közös felelősségünk. Remélem, ezt érzik a túloldalon is. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem