BALOGH LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

BALOGH LÁSZLÓ
BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Nagyon örülök annak, hogy a kormány és a kormányfő is rádöbbent arra a tényre, hogy pár hét múlva népszavazás lesz az országban. Nagyon örülök annak, hogy végre úgy gondolják, ez ügyben tenni kell valamit. (Zaj. - Közbeszólások az MSZP soraiból: Téma!) Ez ügyben a magyar közvéleményhez kell fordulni, és a mostani elenyésző információkat egy intenzív kampánnyal kell elfogadhatóvá tenni.
Ugyanakkor szeretném megfogalmazni aggályainkat is. Ma Magyarországon létezik egy médiatörvény, amely törvény egyértelműen fogalmaz, és az önök előterjesztése ezzel a törvénnyel ellentétes, nemcsak az írott szöveggel, hanem a szellemével is. Ugyanis a médiatörvény egyértelműen kizárja azt, hogy parlamenti forrásokból, állami forrásokból plusz módon támogassuk ezeket a bizonyos közszolgálati csatornákat. De úgy gondolom, hogy itt most elnézőeknek kell lennünk önökkel szemben, mert minden egyes forintra, ami ma Magyarországon a közmédiába megy, nagy szükség van (Folyamatos zaj.), különösen annak fényében, hogy az elmúlt időszakban nagyon kevés forrás érkezett a közszolgálati csatornákhoz.
Igaz, ma már egy kicsit (Zaj. - Az elnök csenget.) meg kell gondolnunk azt, hogy a Magyar Televíziót lehet-e közszolgálati televíziónak tekinteni, amióta egy kicsit vörös-kékbe változott a Magyar Televízió (Felzúdulás az MSZP soraiban.), és amióta ennek a televíziónak egyoldalú politikai üzenetei vannak. Azt gondoljuk, hogy ezek után azt mondani, hogy a legnagyobb összeget, 500 millió forintot ennek a televíziónak szándékozik a kormány biztosítani, mindenesetre elgondolkodtató; különösen annak fényében, hogy információink szerint, a folyosói információk szerint, egy újságíró kérdezte meg tőlem, amikor megtudta, hogy az MDF részéről én foglalkozom ezzel a kérdéssel (Felzúdulás, közbeszólások az MSZP soraiból: Jaj!), megkérdezte tőlem: tudjuk-e azt, hogy pár héttel ezelőtt egy folyó produkciót már leállítottak, és egy MSZP-hez közeli médiacézár nagy intenzitással forgatásba kezdett. Csak azt szerettem volna megtudni, hogy van-e köze ennek az újfajta forgatásnak ehhez az 500 millió forinthoz. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Van. - Persze, hogy van.)
Ezek után önök még meg is lepődhetnek, mert azt mondom, hogy a Magyar Demokrata Fórum egy előterjesztéssel fordult az elnök asszonyhoz, amelyben a Duna Televíziónak és a Magyar Rádiónak pluszforrást kértünk az önök előterjesztéséhez képest. Önuralommal fogadtuk a kérdésre adott válaszokat, és nem vontuk meg a Magyar Televíziótól az önök által biztosított 500 millió forintot még a javaslatunk szintjén sem, mert azt mondjuk, hogy igenis ebben a világban a közszolgálatot támogatni kell, még akkor is, ha kétségeink vannak ebben a kérdésben.
De a bizottsági viták során meglepő információkat kaptunk arra, hogy miért kell a Magyar Televíziónak több pénzt adni, mint az összes többi közszolgálati intézménynek együtt. Kérem, azért, mert neki a legnagyobb hatású a kommunikációja, őt nézik legtöbben, és mindenféleképpen ő a leghatékonyabb. Igaz, hogy ez korábban nem így hangzott el a mai kormánypártok részéről, de úgy látszik, a választások óta ez is egy csapással megoldódott.
De ehhez még egy másik megjegyzést is kaptunk (Folyamatos zaj.), éspedig azt, hogy hatástanulmány és nézettségi mutató, kimutatás készült, miszerint Magyarország területén a vizsgált intézmények közül a Magyar Televízió a leghatékonyabb. Kétségeink vannak ez iránt, mert meggyőződésünk, hogy a Magyar Rádió hallgatottsága és intenzitása (Az elnök csenget.) sokkal nagyobb, mint a Magyar Televízióé. De az igazi meglepetés akkor ért minket, amikor kiderült, hogy a hatástanulmányt csak a trianoni határokon belül végezték, mintha az európai uniós csatlakozásunk és népszavazásunk nem a nemzet egészének ügye, csak a magyarországiak ügye lenne. Ezért mi duplájára javasoljuk növelni a Duna Televízió és a Magyar Rádió Közalapítványnak a támogatást. (Zaj. - Az elnök csenget.) Ugyanakkor arra is szeretném fölhívni az önök figyelmét, amennyiben elkerülte volna, hogy…

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem