DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos, több kérdésben is téves következtetésre jutott. A hamisborkészítés növekvő felderítése számomra azt mutatja, hogy a vám- és pénzügyőrség szervezete egyre eredményesebben dolgozik. Meg vagyok róla győződve, hogy a műborkészítést növekvő számú ellenőrzéssel vissza lehet szorítani. Ön ebből arra a következtetésre jutott, hogy fellendült a borhamisítás. Eszerint minél eredményesebb a bűnüldözés, annál több a bűnözés - sajátos és hamis következtetés.
Valóban, a kormány a száznapos program keretében, ígéretéhez híven módosította a jövedéki törvényt, és ezzel nagymértékben egyszerűsítette a szőlő- és bortermelők adminisztratív kötelezettségét. Sajnos, a palackos bor zárjegyének eltörléséből is téves következtetést vont le. A zárjegy eddig sem azt bizonyította, hogy hamis vagy nem hamis a palackban lévő bor. A felhelyezett zárjegytől még lehetett hamis bort önteni az üvegbe.
(14.20)
Annak megállapítása, hogy hamis-e vagy sem, az Országos Borminősítő Intézet hatásköre. A zárjegy csupán azt jelölte, hogy a termelő a jövedéki törvényből adódó adófizetési kötelezettségének eleget tett-e. (Varga Mihály: Nem igaz!) A zárjegy kötelező használatának eltörlése mintegy másfél milliárd forint kifizetésétől mentesítette a bortermelőket. A hozott parlamenti döntést a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a terméktanács már a törvény előkészítése során is messzemenőleg támogatta. (Varga Mihály: Nem igaz!)
A borzárjegy eltörlése az európai uniós jogharmonizáció jegyében és a bortermelők költségeinek csökkentése érdekében történt meg. Egyetlen uniós tagállamban sem gyakorlat a palackos borokon a jövedéki zárjegy használata. Jelenleg egy zárjegy felhelyezése a rárakódó költségekkel együtt 10 forintba kerül palackonként, ami a mai kiélezett árharcban jelentősen nehezíti a palackos borok értékesítését, és rontja a hazai borászatok versenyképességét. A palackos bor termelője a címkén kötelezően fel kell hogy tüntesse az adatait, tehát egyértelműen beazonosítható, hogy ki töltötte meg a palackot, ezért óriási kockázat a két liternél kisebb palackba hamis bort önteni és azt forgalomba hozni.
Ugyanakkor én is fontosnak tartom a borhamisítás visszaszorítását, illetve felszámolását. Ennek érdekében eddig is tettünk lépéseket, és további intézkedéseket is kívánunk tenni. Az Országos Borminősítő Intézet rendelkezik már azzal a spektrométerrel, amellyel ki lehet szűrni a hamis borokat, és megfelel a hatályos bortörvény előírásainak is. A készülékkel végzett vizsgálatokhoz támogatást nyújtunk, mivel sajnos egy-egy ilyen vizsgálat 60-100 ezer forintba is belekerül. Ez kiterjed a borlepárlásra, a kereskedelmi forgalomban lévő borok szúrópróbaszerű vizsgálatára. Meggyőződésem, hogy ez a támogatás járult hozzá jelentős mértékben a felderítés eredményesebbé válásához. Az ön által említett pénzügyőri akciók - amelyek alapján jelentős mennyiségű cukorcefrét foglaltak le - bizonyítják, hogy a kormány jó úton halad, és ezentúl is a megfelelő jogszabályi háttér és a szigorú vizsgálatok vezetnek eredményre.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem