DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A minisztérium tisztában van a konzervipar nehéz helyzetével, amit elsősorban a forint erősödése és az ebből következő piacvesztés eredményezett. Természetesen, mint ahogy ön is említette, a kormányzat nagyon jelentős részt vállal abból, hogy a termelők jövedelmét kiegészítse, azonban a piac kockázatát, a gazdaság helyzetéből eredő összes hátrányt a költségvetés nem képes magára vállalni.
Egyébként az idei évi uborkaárakról a következő árinformációink vannak: a 2-5 centiméteres uborkát 140 forint, a 3-6 centiméterest 80 forint, az 5-8 centiméterest 45 forint, az ön által említett 6-9 centiméterest 40 forint körüli átlagáron vásárolják fel. Az ennél nagyobb méretűre a valóban néhány forintos feldolgozói árajánlat rendkívül alacsony. Sajnos, a feldolgozók figyelembe veszik, hogy a költségvetés 25 forintot tesz hozzá, a tésztagoknak - mint ahogy ön is említette - 31 forint 25 fillért. Így, úgy gondolom, hogy tisztességesen kiegészítjük a költségvetésből ezen emberek jövedelemszerzési lehetőségét, azonban ez egy olyan piaci üzenet, hogy ezt a terméket ilyen áron nem szabad előállítani. Nyilvánvaló, keresni kell a mezőgazdasági termelőknek valamely más profilt, amellyel jövedelmet tudnak szerezni, de hosszabb távon - ezt azért önök is láthatják - ez az arány sem tartható, hogy az egy-két forintos felvásárlási árhoz 25 forintot mellétesz a költségvetés.
Tájékoztatom továbbá, hogy a konzervipar nehézségeinek enyhítésére kidolgozás alatt áll a minisztériumban egy olyan művi közraktározási rendelet, amely a tavalyi, illetve az idei termelésből származó egyes termékek tartós raktározásához szeretne segítséget adni a konzervgyáraknak, és a közeljövőben szeretnénk kiadni ezt a rendeletet, éppen azért, hogy a kialakult nehéz helyzeten segítsünk.
Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem