DR. CZIRA SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. CZIRA SZABOLCS
DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nagykőrös a földművelő Alföld városa, a gazdálkodási kultúra, a szorgalmas, hozzáértő paraszt-polgári műveltség, építkezés, a leleményes városi ipar és korszerűsítés otthona is, az a város, ahol vállalják a tegnapokat, a természettel való együttélést, az agrárvilágot.
A város ősidők óta a magyar uborkatermesztés egyik központja. A múlt század során olyan szintű uborkatermesztés valósult meg, ahol fejlett kertkultúrát teremtettek, és piacképes árutermelést fejlesztettek ki (Dr. Hiller István megérkezik az ülésterembe.), hegyekben állt az uborka a messze földön híres nagykőrösi piacon. Megannyi család generációról generációra hagyományozott tudással, módszerrel, technológiával a mai napig termeli fő megélhetési vagy kiegészítő anyagi céllal az uborkát.
A Nagykőrösi Konzervgyár volt ez idáig a fő felvásárló, ahol szerződéssel motiválták a termelőket a hagyomány folytatására. Az idei évben megalázóan alacsony áron kívánnak szerződést kötni a termelni szándékozó gazdákkal: a 6-9 centiméteres uborkáért 20 forintot, a 9-12 centiméteresért 1 azaz egy forintot kínálnak kilogrammonként. Tudjuk azt, hogy az FVM 25 forint/kilogramm támogatást ad, a tészeknek 31-et, de csak bizonyos mennyiségig. Tavaly, mivel több mennyiség termet, ez 21 forintban realizálódott. Ezt az összeget év végén kapják meg sokszor a termelők, tehát amikor a termékét értékesíti, árujáért 1, azaz egy forintot vihet haza kilogrammonként.
Kérdezem, hogy meddig és hogyan lehet ilyen megalázó összegért munkára bírni a szorgalmas magyar termelőket. Miért nem jelentik ki világosan és egyértelműen, hogy nincs szükség az uborkára, ne termeljenek, válasszanak más növényt?
Kérem, miniszter úr, ne engedje egyre mélyebb szakadékba lökni a mezőgazdasági termelőket! (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem