BÁRSONY ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, a felszólalásában volt néhány olyan elem, amely nagyon figyelemreméltó. Nem is annyira a Ház belső munkáját illetően, hanem az egész ország nyilvánosságához szóló üzenet.
Az egyik és talán a legfontosabb: a jövő év június 13-án Európa, az Európai Unió tagországainak állampolgárai választani fognak, és így Magyarország állampolgárai is.
(9.30)
Parlamenti képviselőket küldenek az Európai Parlamentbe, és nem volna jó, ha egy intézmény presztízse, amelynek a munkáját Magyarországon ma még viszonylag kevesen ismerik, de reményeink szerint egyre többen, már az előtt lerombolódna, mielőtt még fölépülne.
A mostani megfigyelői delegáció valóban nagyon komoly munkát végez. Sajnálatos, hogy a magyar közvéleményben, ki tudja, miért és kinek az érdekében, sokszor sokkal inkább az európai parlamenti képviselők jövedelmével és nem a munkájukkal foglalkoznak. Holott - és csak jelezni szeretném mindenfajta egyéb híresztelés ellenében - az érvényes szabály szerint egyelőre az a helyzet, hogy akiket mi meg fogunk választani, és kimennek majd Brüsszelbe, Strasbourgba és Luxembourgba dolgozni, azok, úgy tűnik, ugyanazt a képviselői illetményt fogják kapni, mint a magyar parlament képviselői. Bár a parlament ez ellen már többször föllépett, de a miniszteri bizottság egyelőre nem hajlandó a jelenlegi szabályozáson változtatni. Ezt azért mondom, mert ha valakinek eszébe jutna, hogy a magyar parlament képviselői itthon dőzsölnek, ami önmagában sem igaz, akkor ez kétszeresen nem igaz azokra nézvést, akik odakint dolgoznak, más körülmények, más árviszonyok és más humán feltételek között.
De van még egy probléma. Azt gondolom, az elkövetkezendő időszakban - amely politikai kampány lesz nyilván, hiszen az európai parlamenti választás is egy politikai kampány - sem lesz szabad összetéveszteni a belpolitikát és az európai uniós közös politikákat. Miért nem szabad? Elsősorban arra vonatkozik az Európai Parlament döntése, és immáron a miniszteri bizottság is ezt az álláspontot foglalta el, hogy ne kettőződjenek meg a képviselői mandátumok, hogy az egyes nemzeti parlamentekben folyó, egyébként tartalmas, helyenként indulatos belpolitikai vita nem az Európai Parlamentben kell hogy folytatódjék. Valóban, volt erre a korábbiakban tapasztalat.
Most azonban megértek a feltételei tudomásul venni mindenkinek, hogy a belpolitikai vitákat a nemzeti parlamentekben kell lerendezni, erősítendő egyébként a nemzeti parlamentek szerepét az európai politikai színtéren is. Ezért csak egyetérteni tudok képviselő asszony álláspontjával. Európa politikai botrányoktól hangos, legyen az szocialista, szociáldemokrata vagy liberális vezetésű kormány vagy akár kereszténydemokrata vezetésű kormány, de ezek közül a belpolitikai botrányok közül egy sem tolul föl az európai parlamenti ülésterembe, sem a bizottságai elé, sem pedig a plenáris ülésére. Ha a magyar delegáció egyes tagjai úgy gondolják, hogy a magyar delegáció kemény munkavégzése közepette az volna az első nagy durranás, hogy egyébként egy nem körüljárt, nem kellően átgondolt belpolitikai vitát próbálnak odatuszkolni az Európai Parlament valamelyik bizottságának ülésére, azt gondolom, óriási hibát követnek el. Azért követnek el óriási hibát, mert az Európai Parlament képviselői nem arra vannak hivatva, és nem arra tesznek esküt, hogy az egyes országok belpolitikai vitáiban igazságot tegyenek.
Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Parlament szerepe szándékaink szerint erősödni fog. A külügyminiszterek legutóbbi tanácskozásán valóban azon három fő kérdés köré csoportosultak a viták, amelyek a bizottság leendő összetételét, az egy ország, egy biztos vitát illetik, amelyek a rotációs elnökség fenntartását illetik, és a magyar politika, a magyar kormányzat is időről időre felveti, szinte minden alkalommal a nemzeti kisebbségek kérdésének bevételét az európai alkotmánytervezetbe.
A belpolitikai vitáink nemzetközi színtérre történő felvitele azonban valamennyi magyar politikai erő ottani harci pozícióit gyengíti. Ezt kívánom mindannyiunk figyelmébe idézni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem