DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ózdfalu község polgármestere a település külterületén lévő 060/1. helyrajzi számú ingatlan tulajdonba, illetve használatba adása érdekében valóban megkereste a minisztériumot.
(1.10)
Levele értelmében a kérdéses ingatlan a II-es, úgynevezett állami földalapba került kijelölésre, értékesítése azonban nem történt meg. Megkeresésünkre fentieket a Központi Kárrendezési Iroda is megerősítette. Az ingatlant az önkormányzat 1998-2000 között haszonbérleti szerződés alapján használta, és a szociális földprogram további működtetése érdekében az ingatlanra szüksége lenne. Az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint a földrészletre a bogádmindszenti mezőgazdasági és szolgáltató szövetkezet földhasználati joga van jelenleg bejegyezve. Az árverés-meghirdetés elmaradásának oka számomra nem ismert.
A Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi törvény 1. §-ának (2) bekezdése szerint a Nemzeti Földalap tekintetében a tulajdonosi jogokat a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter gyakorolja, a 3. § (1) bekezdése értelmében a miniszter a Nemzeti Földalap felett a magyar állam nevében őt megillető tulajdonosi jogok gyakorlását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet útján látja el. Ugyancsak a miniszter hatáskörébe tartozik a II-es földalap módosításának engedélyezése is.
Nincs információnk azonban arról, hogy Ózdfalu polgármestere kezdeményezte volna a kérdéses ingatlannak a II-es földalapból történő kivonását. A bérbeadásnak ugyanis előfeltétele, hogy az ingatlan kikerüljön az II. számú földalapból. Ezért indokolt megemlíteni, hogy a 104/1991. (VIII. 3.) számú kormányrendelet 24. §-a értelmében a II-es földalap módosítására az árverési hirdetmény meghirdetésétől számított 15 napon belül nyújtható be kérelem. Az ingatlan tulajdoni helyzetének rendezéséig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet még a bérbeadás tekintetében sem intézkedhet.
Tekintettel arra, hogy az önkormányzat korábban szociális földprogram keretében hasznosította a földrészletet, valamennyi szakmai szempont körültekintő mérlegelése alapján és a birtokpolitikai irányelvekre is figyelemmel hozza meg a döntését a hatáskörrel rendelkező szerv az ózdfalui földrészlet használati viszonyainak a kérdésében.
Összegezve a fentieket: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem kívánja hátrányos helyzetbe hozni az önkormányzatokat, de a konkrét ügyben a bérbeadás feltételei, jogi feltételei hiányoznak.
A képviselő úr párhuzamos példája vonatkozásában azt tudom elmondani, ha egy társaság tulajdonosi körében külföldiek megjelennek, ez még nem jelenti azt, hogy a hatályos földhaszonbérleti szerződés fölmondható, vagy ez bárminemű változást eredményezhet a fennálló jogviszonyban, úgyhogy ez a párhuzam nem volt szerencsés.
Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem