GAÁL GYULA

Teljes szövegű keresés

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Úr! A magam részéről sajnálom, hogy úgy érezte, hogy ebből a kérdésből is egy politikai kampánytémát vagy -kérdést kell feltenni. Az a fogalmazás, hogy kezdi végre belátni a kormány, hogy milyen károkat okozna, és az ilyen típusú fogalmazások - vasfüggönyről beszél - valóban azt sejtetik, hogy valami súlyos hibát, mulasztást és kárt okozó döntést hozott a kormány. Ugyanakkor szeretném emlékeztetni rá, hogy a vonatkozó döntést 2001. január 17-én kihirdetett határozatával az Orbán-kormány hozta meg, úgyhogy, ha politikai kampányt akarunk csinálni ebből a kérdésből, akkor ön legalább két és fél évet késett ebben az ügyben.
Ami a dolog tartalmát illeti, nyilván nem politikai kérdés, hanem építési, műszaki, szervezési, sok szakmai terület összetett kérdéséről van szó. Erre kell tudni megtalálni a legjobb megoldást, ami felelősséggel vállalható mindenki számára.
Konkrétabban a kérdéseire a válasz; noha nem a mi tárcánkhoz tartozik, hanem a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium közös előterjesztésében kell erről kormánydöntést hozni, és a kivitelező VPOP is a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik, de igyekeztem összeszedni az adatokat. Az egyeztetések folynak a horvát féllel. A horvát fél időt kért, hogy megjelölje, hogy kívánja terelni a forgalmat, és csak utána hozható meg a kormánydöntés, ha ez megszületett. Abban kell dönteni, hogy teljesen vagy részlegesen zárják le a határátkelőt.
A beruházási idő valóban kilenc hónap, amire, úgy tűnik, szükség van, de mivel a hely olyan - egy 12 méter magas töltésről van szó, és egy keskeny kivitelezési terület áll rendelkezésre, ahol daruk, magas gépek, nehéz munkagépek vesznek részt -, a kivitelező felelősséggel nem tudja vállalni, hogy ott idegenek közlekedjenek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és mind a személy-, mind a teherforgalom egyidejűleg bonyolódni tudjon.
Ezért, ha megszületnek az egyeztető tárgyalások eredményeként a döntések, ezek figyelembevételével fogjuk a felelős döntést meghozni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem