BERNÁTH ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Asszony! A parlament tavaszi ülésszakán vitattuk meg a kórház-privatizációs törvényről szóló javaslatot, és politikai vitanap keretében is terítékre került a kórházak lehetséges privatizációja.
A benyújtott és a szocialista többség által elfogadott törvény azóta sem csituló viharokat kavart. A vita során a Fidesz-frakció képviselői többször felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény elfogadása lehetővé teszi azt, hogy a befektető kénye-kedve szerint mazsolázzon, és a jól finanszírozott osztályokat privatizálja ki az adott intézményből.
Az akkori miniszter, Csehák Judit ezeket a szakma által is jogosnak ítélt aggodalmakat folyamatosan cáfolta, és segédanyagot adott ki a képviselők megnyugtatására. Ebben teszi fel a következő kérdést: “Miért van szükség arra, hogy csak a kórház egészét lehet privatizálni, társaságként működtetni, az egyes részeit nem?” Majd válaszol is a költői kérdésre eszerint: “Az egészségügyi intézmények egyben, a különböző szakterületek, szolgáltatások együttműködésével töltik be szerepüket. Ezért logikus, hogy a kórház nyereségessége vagy veszteségessége csak egyben értelmezhető. Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, amely a kórház nyereséges részeit privatizálta, a veszteséges részeket pedig az állam vagy az önkormányzat nyakán hagyta.”
Az azóta eltelt néhány hónap igazolni látszik a Fidesz-frakció aggályait. A Veszprém megyei önkormányzat körülbelül tíz nappal ezelőtt tárgyalt egy olyan tanulmányt, amelynek alapján közreműködői szerződés megkötésével lehetővé válik a radiológia, a patológia, a gyógyszertár, majd a szemészet privatizációja. Sajátságosnak találom, hogy kizárólag olyan osztályok privatizációja merült fel, amelyeknek a finanszírozása nyereséges. A tervezet elfogadása esetén a kórház gazdálkodása vészhelyzetbe kerül, az ott dolgozók kiszolgáltatottá válnak.
Kérdezem tehát államtitkár asszonyt, hogyan kíván a tárca egyik vezetőjeként érvényt szerezni a törvényben foglaltaknak, mi a garancia arra, hogy az ott dolgozók nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe, és hogy munkahelyük megmarad.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem