ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök úr, a szót. Szabó Zoltán képviselőtársam szavai egy kissé úgy mellbe vágják az embert, mert szívesen visszahivatkozik a '98-as átadási időszakra. Tisztelt Képviselőtársam! Az előbb én magam is elmondtam, hogy kétszer lett a költségvetés módosítva, tehát el lett térítve, 3,4 százalék volt a kormányváltásnál a gazdasági növekedés. Akkor annyi volt, és év végére ez lecsökkent 2,9 százalékra. Füle képviselőtársam - és elnézést, hogy én is egy kicsikét eltérek -, mit mondott ebben az évben a német pénzügyminiszter? A jövő évben radikális adócsökkentést kívánnak végrehajtani. Miért? Ön is nagyon jól tudja, hogy Magyarország 75 százalékban az európai uniós exportra termel.
(19.30)
Ha növeljük az adókat, emelkedik az áfa, be fog épülni az árba. Egyet higgyen el nekem: az európai uniós piacon másfél százaléknál magasabb árnövekedést a piac nem fog elviselni, innentől fogva a magyar áru értéke nem biztos, hogy ugyanúgy meg fog állni az uniós piacon, mint ahogy idáig megállt. Tehát a belső élénkítésről így van szó, ahogy a Széchenyi-terv is tulajdonképpen egyfajta belső élénkítést hajtott végre.
A másik dolog, amit még hozzá szeretnék tenni: a regionális támogatások elindítása erre az időszakra esik. A területfejlesztési tanácsoknál a támogatási növekedés erre az időszakra esik; az mind, és amögött mind beruházások voltak, ha más nem, önkormányzati beruházások, de voltak. Most csökkent a regionális támogatás, csökkent a megyei területfejlesztési támogatás, nem indult meg a valóságos decentralizálás, hiszen az egyik alapvető feltétel, hogy az Unió csak úgy fog fizetni, ha a megfelelő decentralizálási folyamat és annak az ellenőrzési rendszere Magyarországon ki fog alakulni. Tessék erről is beszélni! Ne csak a Széchenyi-tervet tessék szidni, vagy azt pellengérre állítani! Egészében kell egy kormányzati koncepciót megvizsgálni. A költségvetés módosítása pedig eltért ettől. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem