ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök úr, a szót. Talán már tényleg sok szó esett magáról a Széchenyi-tervről. Én visszaemlékszem arra az időszakra, amikor több tízmilliárdos üzemek kerültek pár tízmillió forintért magántulajdonba, volt egy ilyen időszaka is a magyar rendszerváltozás demokráciájának. Viszont most is van olyan, hogy bizonyos pályázati forrásokhoz a program már rég lejárt, már megvalósították, és a pénzhez most sem jutnak hozzá a pályázók - csak röviden ennyit hozzá.
A tavalyi évi költségvetésnél, ha jól emlékszem rá, a kormányváltásnál olyan 3,4 százalék volt a gazdasági növekedés. Ugye, most azt mondjuk, hogy recesszió van a világban - akkor a német gazdaságban olyan 1,2 százalék környékén volt a gazdasági növekedés, tehát akkor is volt recesszió. A kormányváltás után az első két alkalommal a jelenlegi kormányzó párt ugyan azt hirdette a kampányban, hogy profi kormány fog majd most irányítani ebben az országban, kétszeri költségvetés-módosítással elterelte azt az irányt és azt az utat, amit a Fidesz 2000-ben mint kétéves költségvetés megfogalmazott. Elterelte; innentől fogva nincs joga és alapja arra a jelenlegi kormányzó pártnak, amelyik akkor átvette a hatalmat, vele együtt a költségvetést is, hisz azt eltérítette, hogy olyan nagy mértékben az előző kormányra próbálja meg a felelősséget áthárítani, hisz el lett térítve. Innentől fogva egészen biztos, hogy azok az elképzelések, amelyek a költségvetés megalkotásánál megfogalmazódtak, nem tudtak realizálódni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A pályázatok zöme a tavalyi évben, szeptember 8-án lett eldöntve, azoknak a beruházásai idén kezdődtek el, mert tavaly el sem tudtak kezdődni. Tehát az átadásai, annak a forrásai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tulajdonképpen erre az évre húzódtak át, tehát még azt a költséget is - fogalmazzunk úgy - a kormány a maga módján elköltötte, és növelte az inflációt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem