DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az, hogy Szijjártó képviselőtársunk nem érti, miért kell visszatérni a jogállami normákhoz, számomra egyáltalán nem meglepetés. Ha értené, akkor az előző négy évben valószínűleg nem úgy szavazott volna, ahogyan szavazott.
Ami az államháztartási törvény módosítását illeti, tisztelt képviselő úr, ezt már akkor megbeszéltük. Önnek tökéletesen igaza lenne, ha az államháztartási törvény azt írta volna elő, hogy 1 százalékos hiánytúllépés esetén kell költségvetést benyújtani, és ezt a gonosz szociáldemokrata-szabad demokrata kormány most 5 százalékra emelte volna. De nem ez volt a helyzet, tisztelt képviselő úr, hanem az, hogy egyáltalán nem volt megszabva, mikor köteles a kormány pótköltségvetést benyújtani, mert senki nem gondolt arra, hogy az önök kormánya meg meri csinálni, hogy néhány száz milliárdnyi többletbevételt pótköltségvetés nélkül szétosztogasson. Erre akkor, amikor az államháztartási törvényt eredetileg kitalálták, nem gondolt senki. Amikor ez megtörtént, akkor viszont úgy gondoltuk, hogy be kell vezetni ezt a korlátot, s hogy úgy mondjam, a saját magunk meg a majdani utódaink számára vezettük be.
Tehát nem arról van szó, hogy a jelenlegi kormány úgy módosította a törvényt, hogy a mozgástere nagyobb legyen, mint az elődeié, hanem úgy, hogy kisebb legyen, mint azé az elődjéé, aki gátlás nélkül élt azzal az eszközzel, hogy a költségvetési többletbevételeket parlamenti felhatalmazás nélkül osztogassa szét, és utólag a zárszámadási törvényben hagyassa mindezeket jóvá.
Van-e innen lejjebb, kérdezte a képviselő úr. Igen, képviselő úr, van, az önök gyakorlata van ennél lejjebb, akik a többletbevételeket parlamenti felhatalmazás nélkül voltak szívesek szétosztani.
Az pedig, ne haragudjék képviselő úr, hogy ön a tavalyi költségvetés beszámolójából leginkább a Miniszterelnöki Hivatal számlarendjét tartja fontosnak kiemelni, szemben azzal a 994 milliárdos költségvetési túllépéssel, amit az önök kormánya öt hónap alatt volt szíves produkálni, kacagtató, képviselő úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem