BOLDVAI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

BOLDVAI LÁSZLÓ
BOLDVAI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Igen, szeretném kielégíteni Babák képviselőtársam felvetésére az igényt és kíváncsiságát. Az első, amit le szeretnék szögezni: így igaz, Ékes képviselő úr említette, kétszer módosította a Medgyessy-kormány a költségvetést, és az ő ítélete szerint ezért tért le a gazdaság arról a pályáról, amelyen az előző kormányzat idején haladt. Azt gondolom, hogy így igaz, mivel nem volt más választása a Medgyessy-kormánynak, módosítani kellett a költségvetést, ugyanis olyan bevételek szerepeltek az önök által elkészített költségvetésben, amelyek nem teljesültek, erről korábban már szóltam. Többek között az ÁPV Rt. befizetését 32 milliárdra taksálták, majd kiderült, hogy az ÁPV Rt. nemhogy befizet a magyar költségvetésbe, hanem a magyar költségvetésből kap konkrét támogatást.
Olyan tételek szerepeltek abban a költségvetésben, amelyeknek önök meghozták a döntését 2001-ben, például a köztisztviselői béremelés - csak nem teljesítették ennek a fedezetét 2002-ben -, 100 milliárd fölötti kiadással. És olyan tételek szerepeltek, amelyeket nemes egyszerűséggel kivezettek a költségvetésen kívülre, például az autópálya-építés Magyar Fejlesztési Bankon keresztül való finanszírozása. Azt hiszem, ha mindezeket összerakjuk, nem volt más lehetőség, mint hogy vagy elismerjük, hogy itt a rendszerben komoly tévedések vannak, vagy módosítjuk a rendszert.
Az áfa kapcsán szeretném felhívni a képviselőtársam figyelmét; említette, hogy az áfa emelése az exportra milyen hatással van. Gondolom, képviselőtársam vásárolt már magánszemélyként külföldön, illetve adott esetben ismeri ennek a rendszerét. Azt hiszem, hogy teljesen világosan belátható, hogy az áfa az exportra termelőket, az exportterméket nem érinti, mert visszaigényelhető az exportálás kapcsán. Ennek következtében az áfa emelésének adott esetben, ha ez igaz is lenne, semmilyen hatása nincs az export termelésére. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem