IVÁNCSIK IMRE

Teljes szövegű keresés

IVÁNCSIK IMRE
IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Mécs Imre Képviselő Úr! Kedves Képviselőtársaim! Mindenekelőtt köszönöm nagyon tapasztalt és a honvédelem ügye iránt elkötelezett képviselőtársamnak, hogy a témát szóba hozta, mert ez alkalmat ad számomra, hogy a kormány nevében a sajtóban megjelent, talán félreérthető találgatásokkal kapcsolatban elmondjam az álláspontunkat.
A kormányprogram konkrét időpont megjelölése nélkül a ciklus végéig irányozta elő a sorkatonai szolgálat megszüntetését. Mint ahogy Mécs Imre úr utalt rá, abban teljes volt az egyetértés közöttünk, mi magunk is kimondtuk, hogy ezen belül azon akarunk dolgozni, hogy minél hamarabb megtörténhessen az áttérés a hivatásosokból és szerződésesekből álló honvédségre.
A kormány ez év március 14-én hozott egy határozatot, a 2043/2003. számú határozatot, amelynek a 2. pontjában az áttérés időpontjaként 2005 első félévét irányozta elő. Ez alapján egy feszes ütemezést készítettünk, amiben az szerepel, hogy ha minden feltételt meg tudunk teremteni, akkor 2004 végén vonuljon be az utolsó sorkatona. A beosztások átminősítését - amire nélkülözhetetlenül szükség van ahhoz, hogy elérjük ebbe az állapotba - többféleképpen terveztük meg. Egy jelentős részüket átminősítjük szerződéses beosztássá, kis mértékben új közalkalmazotti beosztásokat hozunk létre, lehetőségünk nyílik katonai szervezetek megszüntetésével sorkatonai beosztások törlésére, és bizonyos számú sorkatonai beosztást szolgáltatások vásárlásával fogunk majd kiváltani.
A kormányhatározatot követően májustól megkezdtük az ütemezett végrehajtást. Ennek eredményeképpen a második és harmadik negyedévben 20 százalékkal csökkent már a sorkatonai beosztások száma. Mi a kormányhatározatban szereplő időpontot végső határidőnek tekintjük, és azon dolgozunk, hogy az előbb említett módon a Mécs Imre képviselő úr által is felvetett időpontra ezt az áttérést végre tudjuk hajtani.
A mai megszólalás arra is kitűnő lehetőség számomra, hogy szóba hozzam, ez nem csak egyszerű szándék kérdése. Nagyon sokat kell együtt dolgoznunk azért, hogy ennek a konkrét jogi és pénzügyi feltételeit is megteremtsük, és amikor éppen a költségvetés tárgyalására készülünk, akkor ez fontos mondat, különösen, amikor azt összegeztük, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok olyan képviselőtársunk emelte fel a hangját katonai szervezetek megszüntetése miatt, aki korábban százával adott be olyan természetű javaslatokat, amelyek jelentős forrásokat vonnának meg a Magyar Honvédségtől.
(9.30)
Végezetül engedje meg, tisztelt képviselő úr, hogy nemrég betöltött kerek születési évfordulója alkalmából szívből köszöntsem, és nagyon jó egészséget kívánok. Abban bízom, tovább tudunk együttműködni, együttdolgozni annak érdekében, hogy a közösen kitűzött célunkat feszes munkával az elhatározott határidőre együtt elérjük.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem