DR. VOJNIK MÁRIA

Teljes szövegű keresés

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Államtitkári minőségemben először szólalok meg ebben a parlamentben, és az első szó, hogy megköszönöm a jókívánságokat, amelyekkel államtitkári utamra bocsátottak. Igyekszem az elvárásoknak megfelelni. Különös öröm számomra, hogy elsőként az orvosok és egészségügyi dolgozók jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat általános vitájának lezárásakor szólhatok.
Képviselőtársaim, az Európai Unió országaiban az alapértékek - mint a szolidaritás, a méltányosság, a széles körű vagy teljes hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz - közösek, de az egészségügyi rendszernek az adott ország hagyományaihoz és kultúrájához igazodva el kell fogadnunk a sokszínűségét. Miközben vigyázó szemeinket az Európai Unióra kell hogy vessük, nem szakadhatunk el sem a realitásoktól, sem azoktól a problémáktól, amelyeket persze uniós tagállamként közösen kell törekednünk megoldani, de amely törekvéseknek objektív korlátjai vannak ma még. Szeretném a vita összefoglalásaként és képviselőtárasaim felszólalására reagálva néhány olyan elemét kiemelni a benyújtott törvényjavaslatnak, amely körül nemcsak a konszenzus lehetősége, hanem véleményem szerint a konszenzus kényszere mutatkozik.
Az első ilyen: meg kell felelnünk annak az elvárásnak, hogy az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvény tervezetének egyeztetése során egyértelmű igény fogalmazódott meg arra, hogy az egészségügyi dolgozók jogállásának egyes alapvető kérdéseit önálló törvényben rendezzük. Ennek a minden szakmai, társadalmi és érdek-képviseleti csoport által megfogalmazott igénynek kíván megfelelni ez a törvényjavaslat. A szakmai szervezetek többsége kezdeményezte, hogy a jelenleg költségvetési szervként működő intézményekkel - amelyek alapítvánnyá, közalapítvánnyá vagy gazdasági társasággá fognak alakulni a jövőben, vagy ez a lehetőségük megteremtődik - párhuzamosan jelenjen meg egy olyan jogszabály, amely az ágazatban dolgozókra vonatkozó alapvető szabályokat szektorsemlegesen szabályozza. Ennek a követelménynek kíván megfelelni ez a törvényjavaslat.
Ezért tehát az egészségügyi tevékenység végzésének feltételeit és egyes alapvető jogszabályait… (Jelzésre:) Elnök úr, elnézést kérek, kezdő államtitkárként természetesen egy másik mikrofonba beszélek bele. Kicsi türelmét…

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem